Atentatele din 11 septembrie. 19 ani de la cel mai cumplit coșmar din SUA ultimelor decenii. Imagini nemaivăzute de la dezastrul care a schimbat America și lumea

Andrei Cezar / 11.09.2020, 18:36
Atentatele din 11 septembrie. 19 ani de la cel mai cumplit coșmar din SUA ultimelor decenii. Imagini nemaivăzute de la dezastrul care a schimbat America și lumea

De 19 ani, data de 11 septembrie are o semnificație cu totul specială pentru întreaga planetă. În această zi, în 2001, Statele Unite ale Americii au fost zguduite de cele mai sângeroase atacuri teroriste din istoria recentă, eveniment în urma căruia au murit aproximativ trei mii de oameni, printre care patru români, după ce două dintre simbolurile americane, Turnurile Gemene și Pentagonul au fost izbite de mai multe avioane deturnate. Astăzi se împlinesc 19 ani de la atentatele care au schimbat America și lumea.

Cum s-a desfășurat tragedia din 11 septembrie 2001

Pe 11 septembrie 2001, la New York, ora locală 8:46 un avion de pasageri a intrat în turnul de nord al World Trade Center. Tragedia cumplită a fost surprinsă de cameramanul unei televiziuni care realiza un material. Avionul, de tip Boeing 767 decloase din Boston și urma să aterizeze la Los Angeles. La bordul aeronavei erau nu mai puțin de 11 membri ai echipajului și 81 de pasageri, dintre care cinci dintre aceștia erau teroriști.

Cum s-au vazut atentatele din septembrie 2001
Cum s-au vazut atentatele din septembrie 2001

Prima reacție a președintelui Bush, criticată de americani

Președintele de atunci George W. Bush era în vizită la o instituție școlară din statul Florida, unde asista la o lecție. La nici jumătate de oră de la cumplitul incident, scenariul a fost repetat. Un alt Boeing 767, care avea aceeași rută lovește al doilea turn. Tot la fel, cinci dintre cei 56 de pasageri erau teroriști.

Președintele a fost informat rapid de consilier despre al doilea atac, însă a rămas la lecție, iar lipsa lui de reacția a atras ulterior foarte multe critici. Pentru prima dată în istoria Statelor Unite, toate zborurile au fost interzise în spațiul aerian american. Acest lucru a fost stabilit la aproape o oră de la primul atac.

La ora 9:37 al treilea avion, de tip Boeing 757, a fost de asemenea deturnat tot de cinci teroriști și s-a prăbușit peste Pentagon. Aici au murit 64 de oameni nevinovați în decurs de 20 de minute turnul sudic al World Trade Center s-a prăbușit într-un nor de praf și a zguduit întregul oraș. De asemenea, turnul a distrus și o altă clădire a complexului.

Al patrulea avion deturnat a fost la ora locală 10:03. Zborul cu numărul 93 de pe ruta Newark-San Francisco a căzut pe un câmp din Pennisylvania. Avionul trebuia să lovească sediul Congresului Statelor Unite, însă planul a eșuat după ce cei 37 de pasageri la zbor au luptat eroic cu teroriștii.

Turnul nordic s-a prăbușit în flăcări la ora locala 10:28, declanșând o disperare generală pe străzile din New York. Eroii acestei zile sunt autoritățile care și-au riscat viețile pentru a scoate oamenii de sub dărâmături. Foarte mulți dintre pompieri și polițiști au murit din cauza fumului și prafului inhalate.

Mărturiile victimelor înainte de nenorocire încă lasă urme adânci în sufletele celor care le citesc.

”Bună, iubire. Sunt… Iubire, trebuie să mă asculți cu atenție. Sunt într-un avion care a fost deturnat. Sunt în avion, te sun din avion. Vreau să-ți spun că te iubesc. Te rog spune-le copiilor că îi iubesc foarte mult. Îmi pare rău, iubire. Sper să-ți pot vedea fața din nou, dragoste. Te iubesc. La revedere.”, spune una dintre victime.

La finalul zilei George W. Bush a anunțat începutul războiului împotriva terorismului internațional.

De asemenea, printre victimele cumplitei tragedii s-au aflat și patru români ce erau stabiliți de ani de zile în SUA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI