Povestea avionului românesc care s-a prăbușit în Atlantic. Cum au scăpat pasagerii de rechini

Ioana Bucur 06.08.2021, 19:32

Au fost convinși că își trăiesc ultimele clipe din viață, erau bântuiți de un singur gând: care era cea mai rapidă cale spre o moarte fără chinuri groaznice? Povestea avionului românesc care s-a prăbușit în Atlantic. Sâmbătă, 7 august 2021, se împlinesc 41 de ani de la evenimentul în care 164 de români ar fi putut pieri, în Mauritania. Una dintre însoțitoarele de bord, care avea doar 26 de ani atunci,  a povestit cum au scăpat pasagerii de rechini.

Povestea avionului românesc care s-a prăbușit în Atlantic

Au trecut 41 de ani de la momentul în care un avion românesc s-a prăbușit în Atlantic. Patru decenii mai târziu, Aurelia Grigore, una dintre însoțitoarele de bord de pe acel zbor, își amintește clipele dramatice prin care au trecut membrii echipajului și cei 164 de pasageri.

Avionul Tupolev 154B ar fi trebuit să aterizeze pe aeroportul din Mauritania, pe timpul nopții, însă, arată ancheta, luminile de pe pistă nu ar fi fost aprinse. Cu toate astea, căpitanul ar fi decis să încerce o aterizare, deși aeronava nu se afla pe direcția pistei, fapt ce ar fi fost semnalat și de pilotul secund. Deznodământul ar fi putut ajunge un capitol în istoria catastrofelor aeriene.

În timpul coborârii, avionul a lovit o dună de nisip, s-a rupt în trei bucăți și a ajuns în apele oceanului. 41 de ani mai târziu, Aurelia Grigore, care la acel moment avea 26 de ani, își amintește noaptea în care a crezut că va muri:

„În clipa când avionul a ajuns în această dună, s-a rupt în 3 bucăți. Pe mine, fiind la strapontina de la culoar, m-au stropit niște picături de apă și s-a făcut beznă în ce-a mai rămas din avion. Am gustat picăturile (erau sarate) căci aveam o nelămurire. Mă uitam de pe strapontină în sus, vedeam cerul cu stele deci…nu ploua, ci eram în apă! Colega de lângă mine voia sa meargă în față la echipaj. I-am zis că eu nu mai văd avionul în față ci doar cerul”, a scris Aurelia Grigore pe Facebook.

Aurelia a povestit cum a deschis ușa aeronavei și a sărit desculță pe aripă, doar ca să descopere că nu existau bărci de salvare.

„Am vrut să scot bărcile de salvare, ne-am cam chinuit până am gasit locașul, apoi, până să-l deschidem, au apărut pilotul Lucian Sava care mi-a zis că nu este nicio barcă de salvare, pentru că nu era nevoie, deoarece nu zburam nu știu câte mile pe apă. Trebuia să-mi iau pasagerii și să sar în apă, și să înot spre stânga, unde nu se vedea nicio luminiță, habar nu aveam că în partea puțin mai întunecată a zării ar fi țărmul!”, a continuat ea.

Povestea avionului romanesc care s-a prabusit in Atlantic. Cum au scapat pasagerii de rechini
Avionul românesc care s-a prăbușit în Atlantic

„M-am gândit că voi muri, dar trebuie să aleg moartea cea mai ușoară, ori sa mă mănânce rechinii la micul dejun, ori să plutesc zile întregi pe ape fără nicio speranță de salvare, ori sa mă întorc pe avion și odată cu el să mor, când explodează”

Norocul lor, explică femeia, a fost faptul că unul dintre motoarele avionului a continuat să funcționeze încă 45 de minute, gonind toți rechinii din jur. La un moment dat, Aurelia s-a trezit singură în apă, cu un singur gând în minte: moartea.

„Asta m-a făcut ca la un moment dat să mă trezesc singură în apă, în partea opusă țărmului, spre larg, căci începuse refluxul… atunci am avut câteva minute când mi-am văzut toata viața în ochi, de când eram mică și până în clipa de față, m-am gândit că voi muri, dar trebuie să aleg moartea cea mai ușoară, ori sa mă mănânce rechinii la micul dejun, ori să plutesc zile întregi pe ape fără nicio speranță de salvare, ori sa mă întorc pe avion și odată cu el să mor, când explodează, asta a fost pentru mine alegerea corectă!”, mărturisește ea.

A reușit să se întoarcă la avion, sau la ce rămăsese din el, înotând împotriva curentului. Era în jur de trei dimineața, întuneric beznă. Primele ajutoare au ajuns la ei abia după cinci ore.

„Noaptea a fost lungă pentru cei 164 de români, asta pentru că echipele de salvare au ajuns după 5 ore. Pasagerii de pe această cursă erau marinari sau angajați în industria maritimă. Singura persoană care a murit a fost un mecanic. Oficial, s-a spus că a făcut infarct, însă, martorii spun că era foarte rănit la cap”, a mai scris femeia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...