VIDEO

Specia “nouă” de oameni care a pus cercetătorii în dilemă: se cheamă hobbit

Gabriel Peneș 24.02.2023, 13:37
Specia “nouă” de oameni care a pus cercetătorii în dilemă: se cheamă hobbit

În 2003, arheologii care căutau dovezi ale migrației oamenilor moderni dinspre Asia către Australia au descoperit un mic schelet al unei specii umane dispărute, pe insula indoneziană Flores, căreia i-au dat numele de Homo floresiensis. Sau, cum a ajuns să fie mai cunoscută în limbajul comun, „hobbitul”. Dar un profesor de antropologie susține că există dovezi că aceștia ar trăi încă pe izolata insulă.

Specia “nouă” de oameni care a pus cercetătorii în dilemă

Sigur, numele îți sună familiar din seria de filme ”Stăpânul inelelor” și „Hobbitul”, unde apar personajele acestea mărunte ca înălțime, dar pline de curaj. Ei bine, s-ar putea că hobbiții să fi existat cu adevărat. Mai mult, e foarte posibil ca ei să mai trăiască încă pe izolata insulă indoneziană Flores.

Această specie necunoscută a fost descoperită de o echipă de oameni de știință într-o peșteră ascunsă pe insul respectivă.. Acolo s-a descoperit craniul unui „hobbit”. Potrivit profesorului Peter Brown, de la Universitatea din New England, Australia, un schelet parțial, de sex feminin, al unei creaturi umanoide care avea o înălțime de aproximativ un metru a fost exhumat și a fost numit „Hobbitul”, după personajele create de J.R.R. Tolkien.

Cercetările publicate în Live Science au arătat că aceste ființe, care au primit denumirea științifică Homo floresiensis (după numele insulei unde au fost găsite scheletele – Flores), ar fi putut să trăiască în același timp cu oamenii de azi. La aproape 20 de ani de la acea descoperire, încă mai circulă zvonuri că oamenii „hobbiți” nu au dispărut.

Specia “nouă” de oameni care a pus cercetătorii în dilemă se cheamă hobbit
Insula Flores din Indonezia încă ar putea fi casa speciei de hominini considerată dispărută încă de acum 50.000 de ani și botezată „hobbit” din cauza înălțimii mici

Se cheamă hobbit

Specia a fost considerată dispărută de acum 12.000 de ani, înainte ca analize mai amănunțite să mute această extincție acum 50.000 de ani. Dar un fost profesor de antropologie nu este de acord cu această concluzie și susține că „hobbiții” ar putea să mai trăiască pe insula Flores sau, dacă a dispărut, acest lucru s-a întâmplat nu cu multă vreme în urmă.

Gregory Forth a declarat pentru The Scientist, în promovarea cărții sale, „Between Ape and Human” (Între maimuță și om), că paleontologii și ceilalți experți care au studiat insula Flores au trecut cu vederea peste cunoștințele unui trib indigen ce populează insula care menționează o „maimuță-om” ce trăiește în pădurile de pe insulă.

Gregory Forth a vizitat oamenii Lio în 2001, un trib străvechi care trăiește în colibe izolate pe insula Flores. Atunci el a auzit multe povești despre creaturi bizare, umanoide, care sunt văzute uneori de localnici.

„Am tras concluzia că cel mai bun mod de a explica ceea ce mi-au spus martorii este că un hominin non-sapiens a supraviețuit pe insula Flores până de curând sau chiar trăiește și în prezent”, a spus antropologul.

Forth a mai adăugat că această creatură a fost observată ultima dată în 2017, când o femeie din Flores a spus că a văzut un „bărbat-maimuță alergând pe un câmp”. Alte descrieri ale localnicilor sunt: o făptură cu „chip uman, fără haine, cu corp acoperit cu păr fin, ca al unui cățel” sau „Nu era maimuță, dar nici om”.

Ar putea să mai trăiască pe o insulă din Indonezia

Forth atrage atenția că cei din tribul Lio identifică aceste creaturi drept animale, neavând un limbaj foarte dezvoltat, așa cum posedă oamenii din zonele civilizate. Oricum, însă, similitudinile cu un om sunt foarte mari, câtă vreme indigenii au povestit că respectivele ființe stau în poziție verticală și merg în două picioare.

„Ei spun că seamănă cu o maimuță”, pentru că ei nu fac deosebire între maimuțe și primate”, a adăugat Forth. Oricum, deocamdată, cert este că Hobbiții mai trăiau acum 50.000 de ani. Dar Forth cere ca informațiile deținute de tribul Lio să fie încorporate în studiul evoluției homininilor.

„Primul nostru instinct este să privim omul-maimuță din Flores ca pe ceva total imaginar. dar dacă luăm în serios ceea ce spun indigenii din trib, a, descoperit că nu e niciun motiv să considerăm așa. Ceea ce povestesc ei despre aceste creaturi, dublate de alte tipuri de dovezi, reprezintă mărturii consistente despre o specie de hominini care supraviețuiește încă sau una care a dispărut abia în trecutul apropiat, în ultimul secol”, a concluzionat Forth.

 

 

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....