Oamenii nu mai cred în teoria evoluției, că ne tragem din maimuțe: care este explicația

Gabriel Peneș 16.12.2022, 13:42
Oamenii nu mai cred în teoria evoluției, că ne tragem din maimuțe: care este explicația

Oamenii nu mai cred în teoria evoluției. De peste 160 de ani, odată cu apariția lucrării „Originea Speciilor”, în 1859, scrisă de Charles Darwin, evoluționismul a câștigat tot mai mult teren în fața tradiționalelor credințe religioase în creația divină a omului și vieții. Un studiu recent arată, însă, că aversiunea față de teoria evoluției există încă, iar aceasta nu are neapărat legătură cu apartenența religioasă.

Oamenii nu mai cred în teoria evoluției, că ne tragem din maimuțe

Teoria evoluției a „explodat” în 1859, odată cu apariția faimoasei lucrări „Originea speciilor”, scrisă de Charles Darwin. Deși era în opoziție cu credința generală a timpului în originea prin creație divină a omului și a Pământului, ea s-a impus treptat în lumea științifică și nu numai.

Dar lucrurile se mai pot schimba în percepția oamenilor despre evoluționism. Un studiu efectuat pe 5.500 de elevi cu vârste cuprinse între 14-16 ani a investigat factorii asociați cu acceptarea sau respingerea evoluției ca explicație pentru diversitatea formelor de viață. Stidul a fost realizat în Brazilia și Italia, așa că rezultatele nu pot fi interpretate ca fiind universal valabile, dar pune la îndoială ideea că ostilitatea în fața evidenței evoluției ar sta doar în credințele religioase.

„Societățile conservatoare ca Brazilia au tendința de a avea o aversiune sporită față de ideile evoluționiste propuse de Darwin și includerea lor în curricula școlară”, a spus șeful echipei ce a realizat studiul, profesorul Nelio Bizzo, de la Universitatea din Sao Paulo, conform iflscience.com.

„Am vrut să investigăm mai în profunzime ciocnirea între religie și evoluție pentru că avem nevoie să explorăm mecanismul evoluției în ideea înțelegerii biodiversității și conservării acesteia. Ele sunt legate. Elevii vor înâelege mai bine consecințele dispariției unor specii dacă sunt famliarizați cu concepte precum moștenire comună, selecție naturală și originea speciilor”, a adăugat profesorul.

Oamenii nu mai cred în teoria evoluției, că ne tragem din maimuțe care este explicația
Celebrul naturalist britanic, Charles Darwin, a revoluționat mentalitatea omenirii după ce a publicat „Originea speciilor”, în 1859, în care a demontat mitul creației divine a omului și a vieții pe Pământ

Care este explicația

Pentru a afla ce alimentează convingerile antievoluționiste, autorii studiului au căutat răspunsuri la afirmații precum: „Organisme diferite pot avea un strămoș comun” și „Formarea planetei noastre s-a petrecut acum 4,5 miliarde de ani”. Amândouă au fost acceptate de ierarhia Bisericii Catolice timp de decenii, dar sunt considerate adevărate erezii de mulți protestanți, al căror număr crește rapid în Brazilia.

Pe de altă parte, așteptarea era că diferențele majore în răspunsurile elevilor să reflecte apartenența lor religioasă, protestantă sau catolică.

Totuși, cercetătorii au descoperit că răspunsurile primite de la elevii protestanți n-au fost foarte diferite de cele date de elevii catolici. În mod ciudat, rezultatele la întrebări aparent similare au fost mult mai diferite. În general, elevii italieni au fost mai în favoarea ideii evoluționiste decât cei brazilieni. De exemplu, 85% dintre ei au fost de acord cu afirmația „oamenii sunt descendenții speciilor primate”, în timp ce doar 48% dintre repondenții brazilieni au aprobat ideea.

Cu toate acestea, mai puțini italieni decât brazilieni au fost de acord cu faptul că „specia umană trăiește pe Pământ de 100.000 de ani”. O explicație ar fi faptul că mai mult de jumătate dintre elevii catolici au refuzat să dea un răspuns la această afirmație. Oricum, tiparul general arată că naționalitatea și factorii socioculturali precum venitul părinților și abordarea mai deschisă a materiilor științifice din școală contează mai mult decât afilierea religioasă.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....