Sorin Grindeanu, informații actualizate despre acordul de mediul pentru Drumul Expres Salonta. S-a aflat data la care va fi emis

Elena Avramescu 04.04.2023, 14:35
Sorin Grindeanu, informații actualizate despre acordul de mediul pentru Drumul Expres Salonta. S-a aflat data la care va fi emis

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a anunțat că mai este foarte puțin până când acordul de mediu pentru Drumul Expres Salonta, care va face conexiunea cu reţeaua rutieră din Ungaria, va fi emis, iar în curând urmează să se finalizeze și proiectul tehnic, tocmai de aceea se va putea lansa în licitaţie execuţia sa.

Acordul de mediu pentru Drumul Expres Salonta, aproape de a fi emis

În vara acestui an va fi emis acordul de mediu pentru Drumul Expres Salonta, iar în luna octombrie se va finaliza proiectul tehnic. Această declarație a fost făcută la semnarea, împreună cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind stabilirea conexiunii Drumului Expres Salonta (RO) şi Bekescsaba – Mehkerek (HU).

„Legat de acordul de astăzi, face legătura pe partea românească la Salonta, din Drum Expres Arad-Oradea se merge spre graniţă la Salonta – este o lungime de aproape 10 km, de 9,8 km – dar acest drum expres de 10 km este parte a proiectului mare Arad – Oradea, nu sunt separate. Iarăşi, cum bine ştiţi, s-au descentralizat multe din proiectele de acest tip către autorităţile locale, iar acest proiect de Drum Expres Arad-Oradea, cu varianta aceasta de Salonta, de trecere a graniţei, se află în gestiunea autorităţilor locale – Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliul Judeţean Arad.

Noi suntem doar pe post de a finanţa aceste proiecte, ei le implementează. Undeva în vara acestui an vom avea acordul de mediu, din informaţiile pe care le avem, ceea ce-i un lucru dificil în România – şi cred că nu doar în România – şi, pe termenele pe care colegii din Bihor şi din Arad mi le-au transmis, undeva în octombrie se va finalizat proiectul tehnic, astfel încât să putem lansa în licitaţie execuţia până la sfârşitul acestui an. Termenul de finalizare a întregului proiect este 2026, deci mai repede de 2030, aşa că trebuie să ne gândim şi la următorul”, a mai spus Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu nu inaugureaza cu fast Lotul 2 al autostrazii Sebes-Turda
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu

În plus, cei doi oficiali au discutat și despre Punctul de Trecere a Frontierei de la Beba Veche, acolo unde se întâlnesc trei state, precum Serbia, Ungaria şi România.

„Un alt lucru pe care am ţinut astăzi să îl discut cu domnul ministru este cel legat de punctul de trecere de la Beba Veche, acolo sunt trei state, Serbia, Ungaria şi România, şi cel puţin din partea autorităţilor locale din Timiş este un proiect pentru care se insistă foarte mult în a se face, pentru că este şi un loc deosebit – aşa cum am spus sunt trei state acolo în jurul localităţii Beba Veche şi sigur prietenii din Ungaria au făcut deja paşi şi sunt înaintaţi în ceea ce înseamnă relaţia cu Serbia acolo.

Sper că vom recupera timpul pierdut şi am promisiunea domnului ministru că lucrurile vor merge rapid din acest punct de vedere”, a mai notat ministrul Transporturilor si Infrastructurii.

În continuare, Sorin Grindeanu a făcut referire şi la susţinerea acordată de Ungaria României în problema Schengen iar ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, a ținut să afirme că, pentru Ungaria, dezvoltarea continuă a colaborării cu România reprezintă o prioritate strategică foarte importantă prin prisma a două aspecte. Primul este comunitatea maghiară care trăieşte în România, iar al doilea schimburile comerciale, care au ajuns la 12 miliarde de euro, anul trecut.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...