BREAKING

Ucraina va face măsurătorile pe canalul Bâstroe. Sorin Grindeanu: „Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român”

Gabriela del Pupo 21.03.2023, 13:20
Ucraina va face măsurătorile pe canalul Bâstroe. Sorin Grindeanu: „Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român”

Situația privind măsurătorile pe canalul Bâstroe pare să se fi clarificat în urma discuțiilor. Mâine se vor termina măsurătorile pe cei 94 km de pe brațul Chilia pentru care România a primit acord inițial și tot mâine, în paralel, vor începe măsurătorile pe cei 65 km care includ și Canalul Bâstroe, conform unor surse din Ministerul Transporturilor citate de digi.24.ro. Aceste măsurători vor fi făcute însă de partea ucraineană cu prezența unui expert român, anunță Sorin Grindeanu. Menționăm că oficialii ucraineni susțin că aceste lucrări sunt de întreținere și nu de adâncire a canalului, prin urmare nu ar afecta semnificativ debitul pe partea română.

„Insist că este în interesul ambelor state să fie clarificată situația”

Inițial Ministerul Transporturilor a cerut Ucrainei permisiunea să facă măsurători proprii pe canalul Bîstroe din 15 martie. În 23 februarie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu scria pe Facebook că „trei nave ale AFDJ Galați- dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile- așteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bîstroe”.

„Salut intenția Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bâstroe! După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală! Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român!
În prezent, avem un acord pentru măsurători care sunt efectuate de echipajele noastre pe brațul Chilia (partea ucraineană) între km 22 și km 116.

Partea română a solicitat acces pentru măsurători pe sectorul brațului Chilia cuprins între km 11 și km 22, dar și pe canalul Bâstroe. În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, insist că este în interesul ambelor state să fie clarificată situația dragajelor efectuate de Ucraina pe tot brațul Chilia și pe canalul Bâstroe.” a postat Ministrul Transporturilor pe pagina sa de Facebook.

Oficialii români și ucraineni, primele consultări privind canalul Bîstroe. Ce planuri au autoritățile vecine

Cum au început tensiunile dintre cele două state?

Scandalul a pornit după ce autoritățile de la București au cerut Kievului să stopeze imediat lucrările de dragaj pe Bâstroe în cazul în care acestea nu au ca scop exclusiv întreținerea căii de navigație și au cerut accesul de urgență în zonă pentru a verifica ce lucrări au fost făcute. Acces care s-a lăsat așteptat săptămâni întregi. Chiar și Comisia Europeană a cerut clarificarea acestei situații. Ministerul Mediului spune că  Ucraina ar fi comunicat că lucrările de dragaj efectuate pe canal au fost unele de întreţinere, iar valorile obţinute la ultimele măsurători, din 2017, nu s-ar fi modificat.

„Lucrări de dragaj au avut loc şi în acest an, şi la sfârşitul celui trecut, iar dânşii spun că au fost strict lucrări de întreţinere, dar vom vedea după ce vom avea rezultatele măsurătorilor care este situaţia (…) Noi am făcut măsurători pe cele 14 puncte, pe secţiunea Chilia, de pe malul românesc şi până pe cel ucrainean, şi nu prezintă modificări semnificative faţă de valorile din 2017, dar, subliniez încă o dată, este vorba de măsurători punctuale, pe secţiuni punctuale.

Debitele modificate semnificativ sunt cele care reprezintă un potenţial pericol la adresa biodiversităţii din Delta Dunării. Noi trebuie să prevenim orice lucrare care să modifice semnificativ debitul pe cele două braţe, Chilia şi Tulcea şi, în aval, Sfântul Gheorghe şi Sulina”, a declarat înainte de acest anunț Tanczos Barna.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...