Sorin Cîmpeanu, schimbări importante în învăţământul universitar: Cursurile se vor face şi online, ajutor pentru studenţii care şi lucrează

Iancu Andreea 21.05.2022, 18:08
Sorin Cîmpeanu, schimbări importante în învăţământul universitar: Cursurile se vor face şi online, ajutor pentru studenţii care şi lucrează

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat schimbări importante în învățământul universitar. Conform oficialului român, cursurile se vor face online, iar studenții ar urma să primească ajutor atunci când lucrează. O ordonanță de urgență va fi adoptată miercuri, aceasta creând baza legală pentru învățământul universitar cu frecvență.

Sorin Cîmpeanu, despre cursurile online din învățământul universitar

Șeful din Educație a transmis o veste importantă pentru studenții din învățământul universitar, care ar putea să participe la cursuri și în variantă online, după ce va intra în vigoare ordonanța de urgență ce va fi adoptată miercuri.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că va crea astfel baza legală pentru desfășurarea cursurilor învățământului universitar, într-o anumită pondere, și în variantă online. Astfel, va fi realizată o combinație de prezență fizică și învățământ virtual. Modificările anunțate în perioada următoare vor avea efecte și în anul universitar 2022-2023.

„Sunt sigur că miercuri, în şedinţa de Guvern, va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă (…) prin care, pentru a eficientiza pregătirea universitară, în funcţie de specificul fiecărui domeniu – medicină, socio-umane, inginerie, va fi posibilă, în cadrul formei de învăţământ cu frecvenţă, fiind redefinit spaţiul universitar, o combinaţie între fizic şi virtual.

O să faceţi o parte dintre activităţi şi în format digital. Se va crea baza legală şi până la începerea anul universitar 2022-2023 vor fi definite standardele care vor permite fiecărei universităţi, în funcţie de domeniu, să vă propună o anumită pondere a activităţilor online în paralel cu cele fizice, ceea ce este un important pas înainte”, a declarat Cîmpeanu, sâmbătă, la Congresul Studenţilor din România, organizat la Palatul Parlamentului de Uniunea Studenţilor din România.

Sorin Cîmpeanu, despre cursurile din învățământul universitar, care se vor face online
Studenții ar urma să participe la cursuri online, în mod legal

Noile standarde vor fi verificate pe parcursul a cinci ani

Pe de altă parte, oficialul din Educație a precizat că verificarea îndeplinirii standardelor va fi realizată în maximum cinci ani, fără să se aștepte ca ARACIS să facă evaluări pentru noile modificări. Universitățile își vor asuma aceste schimbări, spune ministrul.

„Nu vom aştepta ca ARACIS să facă evaluări pentru a verifica noile standarde în fiecare universitate – noile standarde reprezintă o obligaţie şi trebuie realizate înainte de începerea noului an universitar -, ci vom aborda o variantă necesară în societatea românească, aceea a încrederii: universităţile îşi asumă, iniţiînd acest proces combinat, prezenţă fizică-activităţi online, respectă standardele care vor fi cunoscute la începerea anului universitar, urmând să probeze acest lucru, într-un an, doi sau maximum cinci, când vine rândul evaluării instituţionale”, a adăugat Cîmpeanu.

Majorări importante pentru bursele studenților

Ministrul Cîmpeanu a precizat că, în urma unor consultări cu studenții, alocația pentru bursă care era stabilită potrivit legii în cuantumul de 201 lei/lună din 2016, când fusese majorată de la 87 de lei, urmează să fie majorată la 250 de lei/lună.

Pe de altă parte, în privința condițiilor sociale din universități, Cîmpeanu a precizat că prin PNRR, în 2025 ar trebui să existe în cămine 4.600 de locuri noi de cazare şi 15.000 de locuri modernizate. De asemenea, în cantine peste 3.000 de locuri noi şi 3.500 de locuri modernizate.

„Sunt alocaţi în PNRR 260 de milioane de lei pentru infrastructura socială a universităţilor. Este o mare provocare să poţi să utilizezi aceşti bani. Resursa umană e foarte importantă pentru că, având cadrul legal şi resurse financiare, doar ea poate face ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat Cîmpeanu.

Pentru a digitaliza procesele din universități, ministrul Educației a precizat că sunt prevăzute 244 de milioane de euro. Suma este una importantă și va fi utilizată în universități în interesul studenților.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...