Sorin Cîmpeanu, despre testarea covid în şcoli. Cum se va face şi cine plăteşte pentru ea

Andra Daoud 02.11.2021, 12:49
Sorin Cîmpeanu, despre testarea covid în şcoli. Cum se va face şi cine plăteşte pentru ea

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a vorbit despre testarea covid din școli. Ce se întâmplă cu testele de salivă, cum se vor face și cine plătește pentru ele.

Sorin Cîmpeanu, despre testarea covid în școli

Ministrul Educației a anunțat o serie de măsuri care vor fi luate pentru întoarcerea elevilor la școală. Sorin Cîmpeanu a vorbit despre testele covid pe care ar urma să le facă elevii, după încheierea vacanței. Copiii ar urma să se întoarcă în bănci pe 8 noiembrie, în condițiile agreate de Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății.

Testele covid pe bază de salivă ar urma să ajungă în toate unitățile de învățământ la finalul săptămânii viitoare, potrivit lui Sorin Cîmpeanu. Ministrul a precizat că îi pot testa pe elevi atât persoanele care au competențe medicale (asistenții medicali din școli, de exemplu), cât și persoanele neavizate.

Cum se va face testarea covid în școli

Sorin Cîmpeanu a mai specificat că testarea ar urma să se facă de două ori pe săptămână. În cazul în care rezultatul este pozitiv, diagnosticul ar urma să se confirme cu un test antigen sau PCR.

După calcule, reiese că testarea se va face de două ori pe săptămână. I-am rugat pe colegii noștri să avem și un protocol cu minime reguli de testare. Testarea noninvazivă pe bază de salivă trebuie să fie confirmată printr-un test antigen sau PCR. Dacă se confirmă, intră pe protocolul normal stabilit de DSP, a declarat Sorin Cîmpeanu, în cadrul emisiunii Vorbește Lumea.

Discuția despre testarea în școli vine în contextul în care aceasta este ultima săptămână din vacanța impusă. Elevii ar trebui să se întoarcă la școală pe 8 noiembrie, iar autoritățile pun la punct un set de condiții pentru reluarea cursurilor cu prezență fizică.

Sorin Cîmpeanu, despre testarea covid în şcoli. Cum se va face şi cine plăteşte pentru ea
Sorin Cîmpeanu, despre testarea covid în şcoli. Cum se va face şi cine plăteşte pentru ea

În ce condiții se vor întoarce elevii la școala

Cîmpeanu îi asigură pe părinți că Ministerul Educației ia toate măsurile pentru ca elevii să nu aibă de suferit. Programa școlară ar urma să fie adaptată condițiilor actuale, inclusiv materia pentru Testarea Națională și Bacalaureat.

Tezele au o pondere de 25%, nu mai sunt cu pondere de 50%. Am redus la minim două note care vor avea împreună un minim de 75%. Teza are cea mai mică pondere, dar, în același timp, ea rămâne singura modalitate de evaluare relevantă a elevilor pentru că trebuie să fie cu prezență fizică.

Am solicitat rata de vaccinare pentru fiecare instituţie şcolară. Sunt nemulţumit faţă de rata de vaccinare la nivelul profesorilor. Este un număr mic, sunt multe judeţe în care rata este sub 60%. Este un lucru important pentru protecţia elevilor. Acest lucru ar putea fi o condiţie pentru deschiderea şcolilor, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Vacanța impusă se termină la finalul acestei săptămâni. Ministrul a dat asigurări că materia pierdută va fi recuperată. Autoritățile urmează să anunțe în ce condiții se pot relua cursurile cu prezență fizică și în ce situații se va decide ca elevii să facă școală online. Copiii ar putea participa fizic la ore în școlile din localitățile în care rata de infectare este sub 6 la mia de locuitori.

Urmăriți Impact.ro și pe