Când ajung testele de salivă pentru elevi în școli. Ministrul Educației, primele detalii

Badea Violeta, Diana Dumitrache 16.10.2021, 23:15
Când ajung testele de salivă pentru elevi în școli. Ministrul Educației, primele detalii

Ministrul Educației a făcut anunțul. Sorin Cîmpeanu a anunțat că testele de salivă vor ajunge în toate școlile din România, lucru ce ar fi trebuit să se întâmple mult mai devreme. Iată când se vor face achizițiile.

Sorin Cîmpeanu, recunoaște că testele de salivă trebuiau să ajungă mai devreme

Ministrul Educației a vorbit, sâmbătă seara, despre testarea elevilor în unitățile de învățământ. Oficialul a recunoscut că achizițiile ar fi trebuit făcute mai devreme, dar a asigurat pe toată lumea că acestea vor ajunge în toate zonele țării.

„Știu, ar fi fost necesar să fie făcute achizițiile mai devreme. E vorba de repartiția pe județe pentru toți preșcolarii, elevii, angajații din sistemul de învățământ, cadre didactice sau nu. Un necesar estimat de 70.000 de teste. E vorba de un proces de screening, care constituie o presortare, urmând ca în caz de rezultat pozitiv să fie urmată de un test antigen sau PCR.

Acest lucru micșorează viteza de trasmitere a virusului și face să nu te ducă pe tine, elev, în situația de a căuta un loc în  spitale și de a nu ajunge în boală clinică. Testele sunt dimensionate astfel încât să ajungă până la finalul semestrului. Odată ce vor fi achiziționate îmi place să cred că ele vor fi folosite în interesul stării de sănătate a copiilor, indiferent că vorbim de sistemul de învățământ de stat sau de cel privat”, a spus Sorin Cîmpeanu, în emisiunea „100% Tu decizi” de la Realitatea PLUS.

Sorin Cimpeanu, recunoaste ca testele de saliva trebuiau sa ajunga mai devreme
Sorin Cimpeanu, recunoaste ca testele de saliva trebuiau sa ajunga mai devreme

Cum vor fi testați elevii

Ministrul Educației a explicat și care va fi modalitatea de testare a elevilor prin testele de salivă. Acesta a subliniat că la un rezultat pozitiv, se impune o retestare antigen sau PCR.

„În școli trebuie să existe izolatoare. Testul de salivă trebuie confirmat de unul antigen sau PCR (…) Testele antigen sunt un act medical și necesită acordul părinților. Părinții trebuie să se gândească la sănătatea propriilor copii”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Acesta a amintit de cazul fetiței de 13 ani, din Bacău, nevaccinată, care a decedat săptămâna trecută din cauza coronavirusului. Ministrul Educației a dat vina pe părinți, fiindcă aceștia au chemat ambulanță prea târziu.

„Asta se întâmplă dacă refuzăm testarea pe baza de salivă și testarea antigen, dacă testul de salivă dă rezultat pozitiv”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...