Sorin Cîmpeanu, anunţul momentului despre noul an şcolar. Ce s-ar putea întâmpla cu elevii nevaccinaţi

Stan Filon 16.08.2021, 11:52
Sorin Cîmpeanu, anunţul momentului despre noul an şcolar. Ce s-ar putea întâmpla cu elevii nevaccinaţi

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit cu ultimele informații legate de reînceperea cursurilor pentru elevi. Acesta a precizat ce se va întâmpla cu elevii care nu s-au imunizat, dar și ce se va întâmpla atunci când într-o școală apare un caz de coronavirus.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus cum va începe noul an școlar, în pandemie de coronavirus

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre noul an școlar. Oficialul a venit cu detalii legate de modul cum vor învăța elevii nevaccinați, dar a precizat clar că noul an școlar va începe cu ore față în față, deoarece prin sistemul online se pierde foarte mult. Ministrul a spus că va adopta măsuri care facă sigure școlile din România.

“Suntem în contact permanent și cu Ministerul Sănătății, și cu INSP, și cu Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Când spun permanent este într-adevăr permanent. Avem în vedere o serie de măsuri care să facă sigure școlile din România pentru că este inacceptabilă continuarea pierderii prin acest sistem de învățământ online. Decizia la acest moment este 13 septembrie, școală cu prezență fizică pentru toți elevii.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a spus cum va incepe noul an scolar, in pandemie de coronavirus
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a spus cum va incepe noul an scolar, in pandemie de coronavirus

”Nouă tulpină nu îi mai ocolește pe cei tineri”

Este nevoie de respectarea regulilor de protecție sanitară. Masca de protecție, această nouă tulpină nu îi mai ocolește pe cei tineri, mai apoi regulile de igienă respectate, aerisirea spațiilor de învățământ, distanțarea adecvată. Trebuie să ne asigurăm că facem tot ce se poate face pentru vaccinare. Avem aproape 30.000 de copiii cu vârsta între 12-15 ani (procent de 4%) vaccinați și aproape 145.000 de tineri cu vârsta între 16-19 ani. Avem profesori vaccinați în proporție de peste 60%, mai mult decât dublu față de media națională”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu, potrivit B1 TV.

Ministrul a mai declarat că toate scenariile privind apariția cazurilor de coronavirus se vor afla în Ordinul comun al Ministerul Educaţiei-Ministerul Sănătăţii, care va fi elaborat pe 3 septembrie, cât mai aproape de situaţia reală a pandemiei din România.

Ministrul Educaţiei a explicat că o variantă care ar putea fi adoptată în România, în cazul în care sunt depistate cazuri de coronavirus, este cea folosită în Franța. Aici, atunci când sunt descoperite cazuri de coronavirus, doar elevii vaccinați vin fizic la școală, ceilalți trecând în mediul online.

Ce se întâmplă la primul caz de coronavirus depistat

“Varianta online este de nedorit, varianta hibrid este de nedorit. Trebuie să găsim cele mai bune soluții într-un context dat. Aceste soluții ar putea fi continuarea procesului didactic cu prezență fizică și se vorbește dinc e în ce mai mult de ipoteza Blanquer, ministrul Educației din Franța, se vorbește despre această ipoteză, este în discuție, prin care în cazul apariției unor situații de infectare cu COVID-19, să poată continua acei elevi care sunt vaccinați. Asta ar conduce tot la învățământul hibrid dar este nevoie de o soluție.

Mai avem încă două săptămâni pentru a clarifica toate ipotezele și în funcție de evoluție reală din perspectivă epidemiologică. Am stabilit cu Ministrul Sănătății că la începutul lunii septembrie vom semna și vomface public ordinul comun de ministru prin care toți cei 3 milioane d eelevi vor ști la ce se vor aștepta începând cu 13 septembrie. În privința testării discuții sunt doar pentru cei care prezintă simptome. Teste sunt suficeinte cu siguranță”, a mai spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe