Sondaj IMAS. Cum arată primele trei locuri la prezidențiale. Pe ce loc este Klaus Iohannis

Stefan Daniel 06.08.2019, 18:21
Sondaj IMAS. Cum arată primele trei locuri la prezidențiale. Pe ce loc este Klaus Iohannis

Cel mai recent sondaj IMAS cu privire la alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului arată ce părere au românii despre anumite partide și anumiți politicieni, dar și cât de ușor sunt unii de păcălit. Șansele la prezidențiale ale candidaților spun multe despre cultura politică a unei societăți, dar și despre cât de abili sunt politicienii respectivi.

Cei de la Europa FM au comandat un sondaj IMAS pe tema alegerilor prezidențiale și s-a constatat că actualul președinte, Klaus Iohannis, încă este favoritul. De fapt, conduce cu un procent zdrobitor comparativ cu restul candidaților, pe care- surclasează cu o diferență procentuală semnificativă.

Desigur, astfel de sondaje reflectă foarte mult și starea actuală a politicii și încrederea pe care o au alegătorii în cei care ar trebui să-i reprezinte pe bani mulți și alte beneficii. În România, de vreo 30 de ani, a fost mereu o luptă acerbă pentru locul de la Cotroceni, în ciuda faptului că președintele, conform Constituției, nu are prea multe atribuții, comparativ cu Guvernul. De fapt, poate că aceasta este și cea mai seducătoare caracteristică a funcției de președinte.

Ce candidat are cele mai multe șanse la prezidențiale

Sondaj IMAS. Cum arată primele trei locuri la prezidențiale. Pe ce loc este Klaus Iohannis
Sursa: Europa FM

Dacă alegerile prezidențiale ar avea loc în acest weekend (10 – 11 august), Klaus Iohannis ar avea șanse de 41,7% să câștige. E cu mult peste chiar și față de candidatul de pe locul al doilea.

Pe locul secund se află, în mod surprinzător, Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, cu un procent de aproape 14%. Dar de la el, cifrele devin rușinos de mici, în mare parte.

Următorul în sondaj este Victor Ponta, președintele Pro România, cu șanse de 12,9 %.

Pe locul al patrulea se află Dacian Cioloș, cu 10,4% intenții de vot. Apoi, este urmat, pe locul 5, de Dan Barna, liderul USR, cu 9,4 %, un procent care continuă să crească.

Abia pe locul al șaselea se află Viorica Dăncilă, din partea PSD, cu doar 7,5%, dar procentul este în creștere față de luna iunie, când avea 6,7%. Pe ultimele locuri se află, în ordine, liderul PMP, Eugen Tomac, cu 2,8%, și Kelemen Hunor, de la UDMR, cu 1,5%.

Candidați care scad în sondaje la prezidențiale

Sondaj IMAS. Cum arată primele trei locuri la prezidențiale. Pe ce loc este Klaus Iohannis
Sursa: Europa FM

Iohannis este într-o ușoară scădere în sondaj, față de luna iunie, când era cotat cu 42,4%. Și Tăriceanu a scăzut în sondaje, pentru că în luna iunie avea 15,5%. La fel se întâmplă și cu Ponta, care, inițial, avea 14%.

La nivel de partide, bătălia se dă între PNL (25,5%), USR (21,4%) și PSD (19,4%). Practic, se prezintă cam la fel cum au fost la alegerile anterioare, la cele europarlamentare.

Urmăriți Impact.ro și pe