Alegeri prezidențiale 2019 | Lista completă a candidaților care se bat pentru Palatul Cotroceni

Alexandru Ioanid 02.08.2019, 12:04
Alegeri prezidențiale 2019 | Lista completă a candidaților care se bat pentru Palatul Cotroceni

Încet, încet, mai toate partidele mari și-au desemnat candidații la prezidențialele din noiembrie. Klaus Iohannis, actualul președinte, speră să obțină al doilea mandat. Dar celelalte partide încearcă să-i încurce aceste planuri.

E o perioadă agitată pe scena politică din România. Marile partide și-au selectat candidații pentru cea mai înaltă funcție în stat. Se fac strategii, se negociază diverse alianțe și se fac calculele pentru scrutinul din luna noiembrie.

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie. Al doilea e programat două săptămâni mai târziu. Parlamentul a votat recent și schimbarea legii electorale astfel încât să nu se mai formeze cozi la secțiile din diaspora.

Românii din străinătate vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota, de vineri până duminică. Dincolo de chestiunile administrative, însă, în România se fac planuri de atac. Fiecare partid vine cu propria strategie.

Cursa pentru Palatul Cotroceni: lista candidaților la alegerile prezidențiale 2019

Candidatul PNL: Klaus Iohannis

Intalnire de taina intre Iohannis si liderii PNL

PNL încearcă să obțină din nou Președinția, așa cum a făcut-o în 2014, atunci când Klaus Iohannis s-a impus în fața lui Victor Ponta. Liberalii mizează din nou pe fostul primar al Sibiului pentru al doilea mandat.

Și, așa cum arată lucrurile acum, l-ar putea câștiga. Dar, trebuie menționat, orice sondaj realizat acum e prematur. Și el poate fi întors oricând peste noapte.

În mandatul său, lui Klaus Iohannis i s-au reproșat, între altele, că este un președinte care nu acționează la timp, care pare absent de luptele politice interne și care nu este un președinte-jucător, așa cum se obișnuiseră românii pe vremea lui Traian Băsescu.

În plan extern, însă, acolo unde președintele are cele mai mari atribuții, nu i se pot imputa prea multe.

Candidatul PSD: Viorica Dăncilă

Sedinta CEX la PSD VIORICA DANCILA
Sursa foto: Alexandru Dobre/Mediafax

După condamnarea lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă a preluat frâiele partidului și, după cum ar spune gurile rele, și frâiele guvernării. Văzută multă vreme drept „un om de paie” la Palatul Victoria, Dăncilă a strâns repede rândurile în interiorul PSD, i-a îndepărtat pe incomozi, a candidat și a preluat șefia partidului și a devenit și candidata PSD la prezidențiale.

Validarea ei mai trebuie să treacă și prin Congres, dar e doar o formalitate. Există mulți analiști care cred că Viorica Dăncilă nu va ajunge nici măcar în turul al doilea, dar să mai și câștige. Dar poate că nici PSD nu crede în șansele de a câștiga.

Mulți social-democrați încă mai cred că era mai bine să se meargă pe mâna Gabrielei Firea. Primarul-general al Capitalei și-a retras, însă, candidatura pe ultima sută de metri.

Candidatul USR-Plus: Dan Barna

După negocieri intense între liderii USR și Plus, Dacian Cioloș și Dan Barna, Alianța, care a mers împreună la alegerile europarlamentare, a decis să aplice aceeași strategie și la prezidențiale.

Astfel, Dan Barna va fi susținut în calitate de candidat la prezidențiale, iar Dacian Cioloș pentru funcția de potențial premier, care va rezulta după parlamentarele de anul viitor.

Există sondaje care-l dau pe Dan Barna drept candidat care poate să ajungă în turul al doilea. Astfel, se prefigurează o bătălie între Klaus Iohannis și canidatul USR-Plus.

Candidatul ALDE: Călin Popescu Tăriceanu

Sursa foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

După eșecul de la europarlamentare și după ce PSD a decis să aibă candidat propriu, ALDE nu prea a avut mult spațiu de manevră. Formațiunea lui Tăriceanu spera ca PSD să dea dovadă de înțelegere și să meargă pe ideea unui candidat comun al coaliției.

Nu a fost să fie, așa că Tăriceanu va candida de unul singur, susținut doar de formațiunea pe care a dus-o sub pragul electoral la europarlamentare. Astfel, după scorul rușinos înregistrat pe 26 mai, ALDE nu are nici măcar un reprezentant în noul Parlament European.

Mergând pe ideea că europarlamentarele au reprezentat un barometru pentru cele prezidențiale, atunci ALDE nu are nicio șansă cu prezidențiabilul Tăriceanu.

Candidatul PPU: Ramona Ioana Bruynseels

În cursa pentru Palatul Cotroceni s-a înscris și o persoană mai puțin cunoscută: Ramona Ioana Bruynseels, care a fost aleasă candidatul Partidului Puterii Umaniste.

Bruynseels a condus Direcţia Coordonare Politici şi Priorităţi în timpul guvernării Mihai Tudose, dar a fost schimbată imediat din funcție după ce Viorica Dăncilă și-a preluat mandatul.

Ulterior, a fost numită consilier de stat pentru relația cu mediul de afaceri.

În cursa pentru Palatul Cotroceni, și-au mai anunțat și alții intenția de a candida ca independenți. Unul dintre ei este Liviu Pleșoianu, cel care a pierdut cursa internă din PSD în fața Vioricăi Dăncilă, dar care nu se lasă și vrea să candideze acum pe cont propriu.

Urmăriți Impact.ro și pe