Victorie pentru Klaus Iohannis și mișcarea #rezist. Ce s-a întâmplat cu Codurile penale modificate de PSD

Stefan Daniel 29.07.2019, 13:59
Victorie pentru Klaus Iohannis și mișcarea #rezist. Ce s-a întâmplat cu Codurile penale modificate de PSD

Curtea Constituțională (CCR) s-a pronunțat, în sfârșit în cazul modificărilor legislative aduse Codurilor penale. Astfel, acestea au fost declarate neconstituționale, abia după ce s-a produs o tragedie. Au fost mai multe tentative de revizuire a acelor modificări, dar abia după crima din Caracal, probabil și pe fondul presiunilor sociale, s-a luat o decizie clară.

Modificările aduse Codurilor penale de PSD, declarate neconstituționale de către CCR

Curtea Constituțională a dezbătut luni, 29 iulie, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de PNL, USR și de către președintele Klaus Iohannis. Opoziția și președintele României s-au autosesizat ca urmare a modificărilor abuzive pe care PSD și ALDE le-au adus, prin ordonanțe de urgență Codului Penal și al celui de procedură penală.

Astfel, cele două Coduri penale gândite de guvernarea PSD au fost declarate neconstituționale.

S-a ajuns, abia acum, la această decizie, pentru că Parlamentul nu a ţinut cont de deciziile anterioare ale Curţii şi le-a transpus selectiv. Una dintre situaţii este cea referitoare la abuzul în serviciu. Deşi CCR a cerut impunerea unui prag, parlamentarii nu au transpus această decizie a Curţii.

Cum ar putea criminalul din Caracal să scape doar cu câțiva ani de pușcărie, din cauza modificărilor legislative ale PSD-ALDE

Codurile penale modificate de PSD-ALDE au fost declarate neconstituționale de Curtea Constituțională
Modificările aduse de PSD Justiției l-ar putea ajuta pe criminalul din Caracal să primească o pedeapsă mai ușoară

În primul rând, este vorba de vârsta inculpatului. În România, o bună parte dintre pensionari o duc rău, dar, paradoxal, există foarte mult respect din partea statului…poate mai mult decât ar trebui pentru unii vârstnici. Dacă a împlinit 65 de ani (Gheorghe Dincă are 66 de ani), inculpatul nu mai poate primi o condamnare pe viață.

De asemenea, chiar și în cazul săvârșirii mai multor infracțiuni, cum e cazul de față, inculpatului i se va da cea mai mare pedeapsă pentru doar una dintre acele infracțiuni, care nu poate fi sporită cu mai mult de trei ani.

Va putea beneficia de circumstanțe atenuante constând în conduita bună avută înainte de săvârșirea infracțiunii și conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal, fără a se putea aprecia această circumstanță în defavoarea inculpatului, dacă acesta a adoptat o poziție de nerecunoaștere a săvârșirii infracțiunii, deoarece s-a considerat nevinovat.

Totodată, dacă va primi o pedeapsă cu închisoarea care nu depășește zece ani, ar putea fi eliberat condiționat după ce va executa o treime din aceasta (pentru că are peste 65 de ani). Dar, chiar dacă va primi o pedeapsă mai mare de zece ani, tot va putea fi eliberat condiționat, după ce execută jumătate din perioada de detenție. În acest calcul este avută în vedere și durata muncii prestate.

Nici funcționarii publici care nu și-au exercitat competent funcția nu vor putea fi sancționați, teoretic, atât timp cât abuzul în serviciu nu le-a adus foloase materiale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI