Sondaj Avangarde. Personalitățile și partidele politice aflate în top. Surpriza vine de la Florin Cîțu

Mihnea Tălău 31.03.2022, 12:58
Sondaj Avangarde. Personalitățile și partidele politice aflate în top. Surpriza vine de la Florin Cîțu

Potrivit ultimului sondaj realizat de Avangarde, la sfârşitul lunii martie, PSD conduce în preferințele electoratului cu 35%, urmat de PNL cu o intenție de vot de 16%, în timp ce pe locul al treilea, cu 15% se situează Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), care are 15%. Surprize apar la personalitățile politice.

Doar patru partide se luptă pe scena politică românească

Uniunea Salvați România (USR) rămâne în afara podiumului, scăzând la 12% în intenția de vot a românilor. Restul formațiunilor politice, care reprezintă un 22% se află sub pragul electoral, în actualul sondaj. Este de semnalat că nici UDMR nu are cei 5% necesari accederii în Parlament. Potrivit sondajului, doar patru partide, PSD, PNL, AUR și USR se luptă pe scena politică românească, iar diferențele față de ultimele sondaje nu sunt demne de consemnat.

 

Foto: Avangarde

 

Alexandru Rafila, Mircea Geoană şi Nicolae Ciucă, la egalitate, în top

În privința personalităţilor politice în care românii au cea mai mare încredere, la egalitate se află Alexandru Rafila, Mircea Geoană şi Nicolae Ciucă, toţi cu 34%.

Dacă președintele PSD, Marcel Ciolacu, se află la 30%, totuși sub cota partidului, liderul liberal, Florin Cîțu, are un scor lamentabil de doar 6%, cu mult sub scorul PNL.

În urma lui Ciolacu se situează Emil Boc (28%), Gabriela Firea (27%), Klaus Iohannis (23%), George Simion (14%) Ludovic Orban (12%) și Dacian Cioloș (10%). Pe ultimele locuri se clasează Nicușor Dan (8%) și la egalitate Rareș Bogdan cu Florin Cîțu (6%).

Foto: Avangarde

Cum este percepută criza refugiaților

Sondajul a mai reliefat faptul că 51% dintre români consideră că Guvernul a gestionat bine criza refugiaţilor, în timp ce 19% spun că Executivul s-a descurcat prost.

În privința unui posibil sprijin militar oferit de România țării vecine Ucraina, 63% dintre români se opun şi doar 18% ar fi de acord.

Sondajul Avangarde are o marjă de eroare de +/- 3,4%, a fost realizat în perioada 22.03.2022 – 29.03.2022, pe o populaţie adultă, cu un eşantion de 900 de subiecţi, prin metoda CATI (la telefon) și este reprezentativ la nivel național.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...