Avertismentul dur al analiștilor economici pentru români. Ce se va întâmpla la toamnă

Diana Radu 25.06.2020, 11:30
Avertismentul dur al analiștilor economici pentru români. Ce se va întâmpla la toamnă

Analiștii economici din Uniunea Europeană avertizează că din toamnă milioane de angajați riscă să rămână fără loc de muncă, ca urmare a șomajului tehnic sau a programului de scurtat de lucru. Așadar, specialiștii spun că ne așteaptă un val de concedieri.

Analiștii economici estimează un val de concedieri din toamnă

Un studiu realizat de specialiștii economici din UE arată că nouă milioane de angajaţi riscă să devină şomeri în anul următor. Acest lucru s-ar întâmpla din cauza măsurilor luate pe termen scurt, de șomaj tehnic sau de program redus de muncă. Astfel, odată ce expiră aceste măsuri multe dintre companii nu se vor mai putea redresa, ceea ce ar duce la o explozie de șomeri în 2021. Impactul se va resimți inclusiv la noi în țară.

„De fapt, avem peste 130.000 de companii care înainte se aflau într-o situație financiară dificilă, aproape de insolvență, aveau pierderi financiare semnificative. Acest șomaj tehnic nu a făcut altceva decât să le prelungească această stare de criză economică, să le ducă să funcționeze până spre lunile iunie-iulie, probabil și august”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu la Antena 3.

analisti economici, somaj, val de concedieri
Analiștii economici estimează un val de concedieri din toamnă

Analistul economic Adrian Negrescu mai spune că guvernul ar trebui să stimuleze rearea de locuri de muncă. În caz contrat măsurile precum somajul nu vor face decât să prelungească insufieciența de business, până când se va porni un val de concedieri.

„Din păcate, toate aceste măsuri sunt ca niște pansamente pe care le pui unui bolnav aflat în comă. Trebuie să iei altfel de măsuri, trebuie să stimulezi crearea de locuri de muncă (…). Aceste economii au nevoie să vândă produsele și serviciile pe care le comercializează. Nu faci altceva decât să prelungești această stare de insuficiență de business care probabil la un moment dat se va transpune într-un val semnificativ de disponibilizări de personal”, a mai explicat Adrian Negrescu.

Până în momentul de față există 450.000 de contracte de muncă încetate, iar numărul acestora ar putea crește pentru multe companii afectate de blocajul finaciar, mai avertizează analistul.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe