Unde sunt cele mai multe locuri de muncă în România. Îți găsești oricând un job

Andrei Cezar / 23.07.2020, 13:15
Unde sunt cele mai multe locuri de muncă în România. Îți găsești oricând un job

În România, locurile de muncă disponibile sunt extrem de concentrate în două regiuni ale țării: cea de Nord-Vest și București-Ilfov. Potrivit unor statistici publicate de Monitorul Social cele două zone adună aproape jumătate dintre job-urile vacante.

Zonele cu cele mai multe locuri de muncă din România

Potrivit Eurostat, în cele două arii menționate se găsesc 46% din locurile de muncă neocupate la nivel naţional şi unde trăiesc doar 11% dintre românii care beneficiază de venitul minim garantat. Cei mai mulți români care câștigă salariul minuim (restul de 89%), mai exact 171.000 de persoane, se află în celelalte regiuni ale țării, unde se găsesc doar 25.000 de locuri de muncă disponibile.

În cifre absolute, în Bucureşti, Ilfov şi Nord-Vest se află 21.249 de locuri de muncă şi 22.311 persoane care primesc venitul minim garantat.

„Mitul asistaţilor social care nu doresc să muncească, eliminat de statisticile oficiale. Locurile de muncă disponibile în România sunt extrem de concentrate din punct de vedere geografic. Datorită statisticilor naţionale incomplete, valorile de mai sus nu iau în calcul nepotrivirile educaţionale (de exemplu, piaţa muncii poate avea nevoie de ingineri sau programatori, în timp ce persoanele care primesc venitul minim garantat nu posedă aptitudinile respective), deşi acestea joacă de asemenea un rol important. Ponderea însumată a locurilor de muncă disponibile din cele două regiuni în totalul naţional este în creştere cu aproximativ 1,6% pe an”, potrivit sursei citate.

Unde sunt cele mai multe locuri de muncă în România. Îți găsești oricând un job
Unde sunt cele mai multe locuri de muncă în România. Îți găsești oricând un job

Cum s-a schimbat piața miuncii în timpul pandemiei

Criza generată de virusul ucigaș SARS-CoV-2 se resimte în toate domeniile de activitate. Potrivit unor date din luna mai furnizate de Ministerul Muncii, la vremea respectivă existau nu mai puțin de un milion de șomeri în România.

Totuși, pentru a nu intra în colaps financiar, mulți dintre patronii de firme au fost nevoiți să se reorienteze și au introdus munca de acasă pentru angajații lor.

Potrivit unor statistici publicate de Eurosat, în 2018 doar 0,4% din români lucrau de acasă, în vreme ce media Uniunii Europene era de 5,2%. Acest lucru, ne plasa atunci pe penultimul loc în clasament, înaintea vecinilor noștri bulgari, în ceea ce privește munca de acasă.

Însă odată cu declanșarea pandemiei, aceste date s-au schimbat radical. Numărul de joburi remote disponibile s-a triplat, de la începutul lunii martie, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. Tot de atunci căutările pentru joburi remote au crescut cu 400%.

Potrivit specialiștilor, acest trend a intrat peun făgaș normal destul de târziu, având în vedere că legislația privind telemunca este în vigoare de câțiva ani.

„Intrăm într-o nouă era, Munca 2.0, unde s-a produs o digitalizare rapidă și în forță, că s-a vrut sau nu. Trebuia făcută de mult, tot se vorbea în România de vreo 5-7 ani de transformarea digitală. Dacă ne gândim că legea privind muncă de la domiciliu și telemunca au fost reglementate în 2018 și încă au fost voci care spuneam că ne-am trezit târziu, dar a fost bine că aveam deja cadrul legal setat. Dar dacă tot s-a făcut, este bine făcută și ne aduce într-un trend care venea oricum”, a declarat Sorin Faur, fondator Academia de HR, pentru Impact.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI