Societatea trebuie să se pregătească pentru o nouă criză economică. „Nimic nu va mai fi la fel cum era înainte, din păcate”

Ana Anitoiu 11.05.2022, 14:41
Societatea trebuie să se pregătească pentru o nouă criză economică. „Nimic nu va mai fi la fel cum era înainte, din păcate”

Societatea trebuie să se pregătească pentru o nouă criză economică, în contextul războiului din Ucraina. Vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, a avertizat că nimic nu va mai fi la fel cum era înainte, cel puțin pentru o perioadă de timp. Oficialul a precizat că statul român trebuie să protejeze investițiile, locurile de muncă, precum și să aibă grijă de persoanele vulnerabile.

Kelemen Hunor, despre o nouă criză economică

Potrivit vicepremierului Kelemen Hunor, criza economică a început în timpul pandemiei de coronavirus. Însă, aceasta va ajunge la un alt nivel, din cauza războiului pe care liderul rus Vladimir Putin l-a declanșat la 24 februarie în Ucraina. Liderul UDMR a precizat că agravarea situației va fi resimțită la nivel mondial, nu doar în România.

Kelemen Hunor a spus că anul trecut, această criză economică s-a simțit mai ales pe anumite segmente, în energie, în distribuția de mărfuri, mai ales în privința produselor și elementelor ce sunt fabricate în Asia pentru industria de auto.

Kelemen Hunor, avertisment pentru români

De asemenea, liderul UDMR a avertizat că românii trebuie să fie conștienți că urmează o criză economică și chiar una alimentară. Oficialul a precizat că probabil că se va simți o înrăutățire a situației prin august-septembrie, în toamna acestui an.

„Şi vom simţi nu neapărat noi, din România, nu neapărat noi, din statele UE, efectele directe, imediate, ci ţările africane, unde dependenţa de importurile din Ucraina şi Rusia sunt uriaşe. Dacă acolo există o criză alimentară, dacă există foamete, atunci oamenii pleacă spre Europa şi noi vom simţi efectele crizei mai târziu, dar mult mai brusc.

Aceste interdependenţe sunt cunoscute şi eu am spus că trebuie să ne pregătim – UE, statele membre, fiecare stat individual, dar şi împreună, trebuie să ne pregătim pentru o perioadă mai lungă, pentru o criză economică inflaţionistă”, a spus Kelemen Hunor într-un interviu pentru Agerpres.

Societatea trebuie sa se pregateasca pentru o noua criza economica
Kelemen Hunor. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Ce măsuri trebuie să fie luate în România

În privința măsurilor ce trebuie să fie luate în țară în acest context, Kelemen Hunor a spus că trebuie să fie protejate investițiile, pentru că altfel nu vor fi bani la buget și nu vor putea fi plătite cheltuielile sociale.

Kelemen Hunor a adăugat că trebuie să fie protejați oamenii vulnerabili din țară. Oficialul a precizat că Guvernul va interveni, în funcție de evoluţia economică, financiară şi fiscală. Liderul UDMR a menționat că într-o perioadă de criză, se schimbă regula jocului.

„Statul va deveni un jucător mult mai important şi în economie, şi în reglementări, decât în condiţii normale. (…) Atunci când este o criză, statul trebuie să fie puternic, să fie conştient. Dacă nu intervine, atunci cetăţenii vor suferi”, a mai spus vicepremierul.

Kelemen Hunor, despre măsurile luate până acum

Liderul UDMR consideră că până în prezent, guvernanții au gestionat bine situația și au luat măsuri atât pentru protejarea investiţiilor publice și a locurilor de muncă, fără să îndatoreze Romania, precum și pentru protejarea cetățenilor.

Kelemen Hunor s-a declarat mulțumit de „seriozitatea” și „responsabilitatea” de care au dat dovadă colegii săi de cabinet. Oficialul a adăugat că în funcție de cum vor evolua lucrurile în țară, vor fi luate și alte măsuri.

Kelemen Hunor, despre scumpirea carburanților

Vicepremierul Kelemen Hunor a mai spus că, în contextul scumpirii carburanților, Guvernul a luat o măsură pentru transportatori. Însă, liderul UDMR a spus că este aproape imposibil să fie implementate pentru fiecare cetăţean măsuri de sprijin precum cum ar fi plafonarea preţurilor.

„Noi am luat o măsură care urmează să fie aplicată pentru transportatori. Pentru fiecare litru de combustibil să dăm un ajutor de 0,5 lei pentru transportatori, fiindcă acolo este o problemă şi acest lucru înseamnă o cheltuială uriaşă.

Vorbim de firme de transport de marfă, transport de persoane şi firme de distribuţie în toate domeniile, nu doar în zona de industrie alimentară, fiindcă de fapt ei sunt marii consumatori şi, dacă acolo cresc preţurile, sigur că au un efect inflaţionist, vor fi incluse în preţul final al produselor”, a explicat politicianul.

Kelemen Hunor a adăugat că politicienii trebuie să spună de la început că nu vor putea acoperi toate pierderile provocate de criza economică și că trebuie să pregătească societatea pentru această criză și din punct de vedere mental, comportamental. Oficialul a subliniat că, cel puţin pentru o perioadă de timp, nimic nu va fi la fel cum era înainte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...