VIDEO EXCLUSIV

Cum se va comporta statul român în noua criză economică? Claudiu Năsui: „Până la urmă am văzut că pandemia a fost folosită mai degrabă ca bancomat”

Gabriela del Pupo 09.04.2022, 13:01
Cum se va comporta statul român în noua criză economică? Claudiu Năsui: „Până la urmă am văzut că pandemia a fost folosită mai degrabă ca bancomat”

Criza economică preconizată de analiști ar putea fi suportată pentru încă un an la rând, după pandemie, tot de mediul privat. Statul român se află în situația în care trebuie să ia decizii pentru a sprijini economia și, precum în cazul anilor în care activitatea multor companii a fost încetinită sau oprită din cauza pandemiei, nu reușește să le ia la timp. Claudiu Năsui a acordat un interviu în exclusivitate pentru impact.ro în care a vorbit, printre altele, despre susținerea mediului de afaceri și independența energetică.

„Până la urmă am văzut că pandemia a fost folosită mai degrabă ca bancomat de către aceleași cercuri de oameni”

Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei, crede că și în cauza crizei economice, generate de liberalizarea prețurilor la gaze și războiul din Ucraina, mediul privat va trebui să supraviețuiască prin forțe proprii. Statul român ia măsuri tardive și uneori aceste măsuri sunt cauza unei risipe de fonduri, nefiind gândite strategic.

„Mai mulți lideri din coaliția de guvernare se plâng și avertizează că vor veni greutăți economice. Același lucru s-a întâmplat și înainte de pandemie. Pandemia nu a fost aproape deloc suportată de către stat, de sectorul public, nu au scăzut nici angajările, nu au scăzut nici salariile, în schimb prăbușirea, tot greul a fost dus de mediul privat. Cheltuielile au explodat, de data aceasta cu justificarea că „trebuie să cumpărăm pentru pandemie”. Au cumpărat echipamente de făcut măști disfuncționale la suprapreț, toate achizițiile, nu dubioase, sunt deja anchetate de DNA și sunt în stadii ale urmăririi penale, de Unifarm și așa mai departe. Până la urmă am văzut că pandemia a fost folosită mai degrabă ca bancomat de către aceleași cercuri de oameni, aceleași grupuri de interese care au beneficiat întotdeauna în statul român.” spune deputatul Claudiu Năsui.

Statul român nu poate în aceste momente să depășească această criză dacă nu schimbă strategia privind susținerea mediului de afaceri. Într-adevăr sunt companii și exemple de succes în România dar nu au beneficiat de suportul statului ci au profitat de cererea pieței pentru a-și construi afaceri de succes.

Legea offshore: „în momentul în care nu mai întâmplă deloc exploatarea, ești fix în cazul lui scumpul mai mult păgubește”

O lege esențială care ar trebui să aducă independența față de gazul importat din Rusia a țării noastre este amânată de ani buni. Investitorii și-au pierdut răbdarea iar Ministerul Energiei nu reușește să dezvolte un proiect viabil astfel încât gazele din Marea Neagră să poată fi exploatate. Dacă legislativ nu ar fi existat blocajul din 2018, care a descurajat investițiile, impunând taxe prea mari pentru investitori, acum am fi beneficiat de această resursă.

„Este foarte bine ca statul român să încerce să maximizeze cota pe care o ia. Dar în momentul în care nu mai întâmplă deloc exploatarea, ești fix în cazul lui scumpul mai mult păgubește. Virgil Popescu exact asta trebuia să facă, trebuia să facă această negociere și să propună o cotă mai mult echitabilă pentru unii și pentru alții pe care să și-o asume. El a considerat că asta îi afectează lui imaginea, nu a mai făcut lucrul acesta și noi, de peste 2 ani de zile de când este el ministru, de când aveam speranța că se va schimba ceva, nu s-a schimbat absolut nimic. Acum am fi putut avea independența energetică.” spune deputatul.

Sancțiunile aplicate de UE vor afecta și toate statele care erau în relații economice cu Federația Rusă dar nu toate statele au aceeași capacitate de adaptare la noile condiții generate de acțiunile lui Vladimir Putin. Dacă statul nu va schimba modalitatea de a reacționa în fața acestor provocări România riscă să piardă și forță de muncă și investiții care sunt esențiale pentru economia țării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...