Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2022. Ce este bine să le oferi colindătorilor

Cazacu Alexandru 24.12.2022, 18:00
Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2022. Ce este bine să le oferi colindătorilor

Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2022. An de an, la data de 25 decembrie, creștinii ortodocși celebrează Crăciunul sau Nașterea Domnului. După cum bine știm, aceasta este una dintre cele mai importante sărbători din an. Românii au foarte multe tradiții și obiceiuri pe care le respectă în această zi, iar noi vă vom prezenta unele dintre cele mai cunoscute dintre acestea.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2022. Ce nu este bine să faci în Ajun

În țara noastră, tradiții și obiceiurile de sărbători diferă de la o zonă la alta. Printre cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Crăciun se numără și unele cu privire la ziua premergătoare sărbătorii Nașterii Domnului, adică la Ajun.

Din bătrâni se spune că în Ajunul Crăciunului nu se bea rachiu. Există credința că aceasta este băutura diavolului. Conform unei superstiții din popor, în Ajun nu se dau bani sau alte bunuri cu împrumut, însă poți să iei înapoi ce ai împrumutat.

Tradiții și superstiții de Ajun

Pe la sate se crede că în ziua de Ajun nu este bine să te bați. Nici măcar în glumă nu trebuie să faci acest lucru, pentru că te vei umple de bube în anul care vine.

Potrivit tradiției populare, în dimineața de Ajun, copiii și tinerii merg cu colindul. Se pare că acest obicei a fost lăsat din străbuni pentru a ne mai scăpa de păcate. Se spune că atunci când colindele nu vor mai fi auzite, diavolii vor umbla pe pământ. Gazdele îi primesc pe colindători cu mere, nuci, covrigi și turte.

În unele locuri din țară, în ziua de Ajun, oamenii le dau copiilor să mănânce bostan. Se pare că astfel cei mici vor fi sănătoși și durdulii tot anul viitor.

O vorbă lăsată din bătrâni spune că în noaptea dintre 24 și 25 decembrie apa se preface în vin, iar animalele prind grai. Oamenilor le este interzis să asiste la acest eveniment, așa că în noaptea dinspre Crăciun nu trebuie să intri în grajdul animalelor.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun

Începând de la Crăciun și până la Bobotează, copiii din unele zone încep să umble cu steaua. Ei merg prin vecini, pe la rude și prieteni cu colindul, purtând pe cap câte o coroană din hârtie colorată.

Potrivit unor tradiții și obiceiuri de Crăciun, în ziua sărbătoririi Nașterii Domnului, la masă se ascultă colinde. Unii susține că acestea aduc armonie în relațiile dintre oameni, dar și bunăstare și belșug în gospodării și pe ogoare.

Dacă vrei să fii sprinten în anul care vine, în dimineața de Crăciun este bine să consumi pește. Deși Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie, duhovnicii ne învață că este bine să mâncăm „de dulce” abia după Sfânta Liturghie din ziua celebrării Nașterii Domnului.

În prima zi de Crăciun, credincioșii merg la biserică să se împărtășească și să se spovedească, după care se așază la masă alături de familie și apropiați.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun
Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce e bine să faci pe 25 decembrie

Alte tradiții și obiceiuri de Crăciun – Moș Ajun și Moș Crăciun

În vremuri de mult trecute se credea că Moș Ajun este stăpânul timpului și deține puterea anului următor. Ei bine, popularitatea acestuia a scăzut după apariția lui Moș Crăciun. Cu toate acestea, ambii Moși aduc cadouri copiilor și sunt considerați a fi foarte darnici.

Potrivit credințelor popularea, înainte de a-L naște pe Pruncul Sfânt, Fecioară Maria ar fi cerut adăpost de la Moș Ajun. Acesta fiind foarte sărac, a îndrumat-o pe Maica Domnului către fratele său, Moș Crăciun. Se spune că staulul în care au stat Iosif și Sfânta Fecioară Maria a fost a lui Moș Crăciun, iar soția acestuia a ajutat chiar la aducerea pe lume a Mântuitorului.

Cum a apărut tradiția darurilor de Crăciun

După ce s-a născut, Iisus ar fi fost așezat sub un măr, iar Moș Crăciun le oferea mere din acel pom copiilor care treceau pe acolo. Se pare că de aici vine și obiceiul potrivit căruia Moș Crăciun aduce daruri copiilor.

Daruri i-au adus lui Hristos și magii care au venit să se închine la El, călăuziți de stea. Ei au adus în dar aur, smirnă și tămâie. În zilele noastre, copiii cuminți primesc cadouri de la Moș Crăciun, o persoană îmbrăcată în haine roșii, cu barbă albă și un sac cu jucării. De obicei, Moșul lasă darurile sub brad în noapte dinspre Crăciun, când cei mici dorm.

În lista noastră cu tradiții și obiceiuri de Crăciun trebuie să includem și obiceiul împodobirii bradului. Conform tradiției, pomul de Crăciun se împodobește în seara zilei de 24 decembrie, adică de Ajun. Cu toate acestea, mulți oameni aleg să își împodobească bradul chiar de la începutul lunii decembrie, fiind nerăbdători să intre în spiritul sărbătorilor de iarnă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...