NEWS ALERT

Soacra primarului Cherecheș ar fi oferit 100.000 de euro mamei unui judecător pentru o pedeapsă rezonabilă pentru edil | Surse

Dumitru Puha 08.11.2023, 17:25
Soacra primarului Cherecheș ar fi oferit 100.000 de euro mamei unui judecător pentru o pedeapsă rezonabilă pentru edil | Surse
  • Soacra primarului de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, ar fi oferit o mită între 50.000 și 100.000 de euro pentru o pedeapsă favorabilă ginerelui său, mita fiind mascată sub forma cumpărării unei firme, avansul fiind de 50.000 de euro. Informațiile au fost obținute de impact.ro de la surse din anchetă.
  • Primarul Cherecheș susține că dacă soacra sa a dat mită mamei unei judecător, banii nu au fost dați în numele său. El neagă că ar fi trimis-o pe soacră să dea mita.

Banii ar fi fost oferiți mamei judecătoarei care ar fi trebuit să pronunțe peste câteva zile o soluție definitivă în dosar.

La fond, Cherecheș a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani închisoare cu executare pentru luare de mită.

DNA aprins-o în flagrant pe soacra lui Cherecheș, la Cluj, pe când intermedia mita pentru judecătoarea care are dosarul în lucru.
Sentința definitivă urma să fie pronunțată pe 24 noiembrie de Curtea de Apel Cluj.

Cherecheș a fost trimis în judecată de DNA în anul 2016, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. El fost condamnat în februarie 2022 de Tribunalul Cluj la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată și interzicerea pe o durată de patru ani a dreptului de a candida și de a fi ales și de a ocupa o funcție publică.

Jurnaliștii de la Antena 3 CNN au reușit să ia luat legătura cu Cătălin Cherecheș. Edilul a declarat că nu știe mai nimic din cele întâmplate.

„Dacă a făcut așa ceva, oricum nu a făcut-o în numele meu”, a fost prima sa reacție.

„Dacă a făcut așa ceva, oricum nu a făcut-o în numele meu, să i se aplice prevederile legale oricât de drastice. Lucrurile astea mi se par niște cretinități. De unde să știu eu ce putea să facă? Mi se pare o chestie pe ca un om normal nu are cum să o facă. Trebuie să fii tâmpit! Trebuie să vorbesc cu nevastă-mea să văd despre ce este vorba. Acum am aflat, de două minute”, a mai completat edilul, conform Antena 3 CNN.

Era sub control judiciar ca să nu fugă

Ultimul termen al procesului a fost pe 19 octombrie. În această lună ar fi urmat să fie pronunțată sentința definitivă.

Magistrații au mai decis plasarea lui Cherecheș sub control judiciar pe 60 de zile, pentru a preîntâmpina sustragerea acestuia de la judecată sau de la o eventuală pedeapsă cu închisoarea, care ar fi definitivă.

Cherecheș s-a prezentat la ultimul termen cu un avocat din oficiu și un avocat ales, pe Stanca Gidro, fost decan al Baroului Cluj, care au solicitat acordarea unui termen pentru studierea dosarului. Procurorul de ședință l-a acuzat pe Cherecheș că urmărește prin diverse tertipuri amânarea cauzei și prelungirea procesului până în aprilie 2024 când fapta de luare de mită se prescrie.

Condamnarea

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Cluj l-au trimis în judecată, în septembrie 2018, pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, într-un nou dosar, pentru luare de mită în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Cătălin Cherecheş, în calitate de deputat, până la data de 30 mai 2011, Și, ulterior, primar al Municipiului Baia Mare, pentru luare de mită în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește, fals în declarații în formă continuată și corupere a alegătorilor în formă continuată.

În același dosar, au mai fost implicați Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai și Sorinel Mihai, în calitate de reprezentanți ai unor societăți comerciale, pentru dare de mită, iar Nicolae Dan Trifa pentru complicitate la dare de mită.

Anchetatorii susțin în rechizitoriul trimis în instanță că, în cursul anului 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a pretins, a acceptat și a primit de la oamenii de afaceri menționați mai sus diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu.

DNA mai susține că, în perioada ianuarie 2011 – iunie 2013, Cătălin Cherecheș, în calitate de deputat, până la data de 30 mai 2011, şi, ulterior, primar de Baia Mare, a efectuat în cadrul unei societăți comerciale ca administrator de fapt/împuternicit al administratorului de drept mai multe operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcțiile pe care le deținea: a negociat şi încheiat contracte, a emis facturi etc.

Conform procurorilor, din analiza declarațiilor de avere din perioada 2013 – 2018, date pe propria răspundere de către Cătălin Cherecheş, a rezultat că acesta a făcut, în cuprinsul lor, mențiuni necorespunzătoare adevărului, în totală contradicție cu situația reală de fapt.

Prima sentință

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită, în luna februarie din 2022 printr-o decizie a Tribunalului Cluj. Hotărârea nu a fost definitivă și a fost contestată de primar. Apelul s-a judecat la Curtea de Apel din Cluj-Napoca.

„Condamnă pe Cătălin Cherecheş la o pedeapsa de 5 (cinci) ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. (…) Interzice inculpatului exercitarea, pe o durată de 4 ani, cu titlu de pedeapsă complementară, începând cu data executării sau considerării ca executate a pedepsei principale, a următoarelor drepturi: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; de a ocupa funcția de primar. (…)”, se arată în sentința publicată pe site-ul Tribunalului Cluj.

„Interzice inculpatului exercitarea, cu titlu de pedeapsă accesorie, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri până la data executării sau considerării ca executate a pedepsei principale, a aceloraşi drepturi a căror exercitare a fost interzisă cu titlu de pedeapsă complementară”, se mai precizează în decizia judecătorilor.

În continuare, este dispusă „menținerea sechestrului asigurător instituit prin ordonanța din data de 18 mai 2016 emisă în dosarul nr. 256/P/2015 al D.N.A. – Serviciul Teritorial Cluj asupra”:

  • autoturismului marca Porsche Cayenne S 9PA EL 22, cu seria șasiu WP1ZZZ9PZ8LA52593, cu număr de înmatriculare MM-10-VDC, proprietatea inculpatului C.C.,
  • terenului intravilan în suprafață de 74 mp, din Municipiul Baia Mare, str. Victoriei, nr. 3, înscris în CF 106511 Baia Mare, nr. topo 106511 şi a terenului intravilan în cotă de 9/788 parte aferentă parcării, nr. 2, din Municipiul Baia Mare, str. Victoriei, nr. 3, înscris în CF 106512 Baia Mare – B118, nr. topo 106512, proprietatea inculpatului C.C., până la concurența sumei de 65.000 lei și 5.000 euro cu privire la care s-a dispus confiscarea specială.

Dispune ca sechestrul asigurător instituit prin ordonanța din data de 18.05.2016 emisă în dosarul nr. 256/P/2015 al D.N.A. – Serviciul Teritorial Cluj să garanteze și executarea cheltuielilor judiciare în cuantum de 40.000 lei”.

Instanța a mai dispus confiscarea sumei totale de la 65.000 lei și 5.000 de euro, urmând ca în cazul în care nu se găsesc sumele menţionate, confiscarea să se realizeze prin echivalent.

Urmăriți Impact.ro și pe