INTERVIU EXCLUSIV

Carențele sistemului de sănătate ies din nou la suprafață prin incendiul de la UPU inaugurată de Klaus Iohannis. Ungureanu: „Nu poți să mai pui încă un petic la un sac vechi”

Gabriela del Pupo 12.04.2022, 12:43
Carențele sistemului de sănătate ies din nou la suprafață prin incendiul de la UPU inaugurată de Klaus Iohannis. Ungureanu: „Nu poți să mai pui încă un petic la un sac vechi”

Incendiul de la Spitalul „Bagdasar Arseni” din Capitală, deși un incident care din fericire nu s-a transformat într-o tragedie, scoate la iveală problemele din sistem. Secția UPU, recent renovată, inaugurată chiar de președintele Klaus Iohannis, avea autorizație ISU. Însă la doar câteva luni de la punerea în funcțiune, în septembrie 2021, instalația electrică a cedat și un cablu a luat foc. Cei 7 pacienți care erau internați au trebuit evacuați și instalația de oxigen a fost oprită pentru a se împiedica producerea unei tragedii.

„Niciodată nu am văzut să răspundă vreun inspector ISU pentru aceste autorizații care se dau”

Din păcate, după fiecare incident de acest tip, sesizările care vin cu privire la problemele care sunt în spitalele din țară nu sunt luate în serios. Deputatul USR Emanuel Ungureanu, membru în Comisia de Sănătate din Parlament, spune că atunci când a făcut publice astfel de probleme, ajutat de personalul din spitale, aceștia din urmă au fost pedepsiți. Întârzierile în luarea de măsuri duc de cele mai multe ori la tragediile pe care le vedem în spitalele din România.

„Ca principiu, l-am văzut pe domnul Arafat vorbind de fiecare dată aparent competent, după fiecare incident de genul acesta. Însă niciodată nu am văzut să răspundă vreun inspector ISU pentru aceste autorizații care se dau, tot aparent, cu mare dificultate. Tot timpul se vor găsi scuze și acuze care să nu ducă la rezolvarea problemelor grave din sistem. Problemele grave vin din lucruri pe care le-am tot spus, nu acum când mai arde câte un spital. M-am dus în multe veri, primăveri și am arătat cabluri smulse smulse din perete, spre exemplu la Maternitatea „Mavromati”. Am fost în vizită după ce o asistentă din secția de copii, din zona de terapie intensivă, mi-a arătat că prizele pentru oxigen de la terapie sunt nefuncționale și se scurge oxigenul pe lângă. Asta a fost acum câteva săptămâni. Nu s-a luat nici o măsură, dimpotrivă, a fost sancționată asistenta. Dacă lua foc, ni se explica, stați să vedem, cine a făcut prizele, repet, vorbim despre 8 prize defecte, care scapă oxigen într-o secție de nou născuți.” a declarat deputatul Emanuel Ungureanu în exclusivitate pentru Impact.ro.

„Scara de incendiu, autorizată de ISU, dădea într-un perete”

Cu autorizație sau fără neregulile sunt omniprezente în spitalele din România. Faptul că anchetele trenează, și până la urmă adevărații responsabili nu răspund în fața legii, face ca acest comportament să perpetueze. Firmele care câștigă aceste licitații nu plătesc și de obicei vina este atribuită unui angajat neatent.

„Era un UPU renovat. O să vedeți acest incident o să fie ascuns, nu se va cere demisia lui Alexandru Rafila cum se făcea pe vremea lui Vlad Voiculescu. Se va spune că mai sunt și erori umane, marea eroare este că nu se construiesc spitale noi de la 0. Toate acele instalații cârpite, peste cârpiri vechi de 100 de ani, dau aceste incidente. Nu mai poți să pui încă un petic la un sac vechi. Dumneavoastră insistați ca presă dar eu insist ca deputat al Comisiei de Sănătate să aflu rapoartele și mi se spune că sunt cu caracter confidențial, atât cel de la Piatra Neamț, oricare dintre ele, invocă Ministerul Sănătății că nu poate să ni le pună la dispoziție deși avem autoritate de control, fiind în Comisia de Sănătate. Nu primim niciodată nici un soi de raport.” a mai spus deputatul.

Peste 60% din spitalele din România nu au autorizații. Institutul de Transplant din Cluj funcționează într-un fost pod pentru porumbei, nu există cale de acces în caz de incendiu. Îmi amintesc când s-a refăcut Secția de arși de la Iași, scara de incendiu, autorizată de ISU, dădea într-un perete. Fugeai de foc într-un perete. Și a fost autorizată după ce a luat foc, autorizația la incendiu a fost dată ilegal. Soluția este să nu îi mai mințim pe oameni, cârpeala nu este o soluție.”  a mai precizat Emanuel Ungureanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...