Situaţie dramatică. Raluca Turcan: “S-au născut mai mulţi copii în străinătate din părinţi români decât în ţară”

Ana Anitoiu, Ana Ionescu 27.07.2021, 18:08
Situaţie dramatică. Raluca Turcan: “S-au născut mai mulţi copii în străinătate din părinţi români decât în ţară”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că s-a ajuns la o situație dramatică în România. În acest an s-au născut mai mulţi copii în străinătate din părinţi români decât pe teritoriul țării. Oficialul a spus care ar fi soluția pentru ca oamenii să fie convinși să se întoarcă acasă.

Câți români au plecat în acest an să muncească peste hotare

Întrebată în cadrul unei conferințe de presă de la Constanța dacă are o evaluare a românilor care au plecat în acest an la muncă în străinătate, Raluca Turcan a declarat că ”este foarte riscant” să precizeze un număr exact.

“Există cifre, însă, ca urmare a liberei circulaţii a persoanelor în spaţiul european este foarte riscant să spui că aceasta este cifra. Da, avem cifre care ne spun câţi lucrători sunt în Germania, în Spania, în Italia şi în alte ţări, există o estimare de aproximativ între 600.000 şi 800.000, dar ca principiu nu vă pot garanta că aceasta este cifra exactă. Ceea ce este foarte mult”, a spus ministrul Muncii.

Situatie dramatica. Raluca Turcan:
Ministrul Muncii, Raluca Turcan

Raluca Turcan, despre copiii români născuți în străinătate

De asemenea, Raluca Turcan a spus că în acest an s-au născut mai mulți copii în străinătate din părinți români decât pe teritoriul țării, iar acest lucru este dramatic.

“Ultima deplasare pe care am avut-o a fost în Spania şi acolo deja sunt comunităţi de români decise să rămână în Spania, au copiii deja incluşi în sistemul de educaţie. Cea mai apropiată perspectivă pe care ei o au de a se întoarce în România este la pensie. Lucru care ar trebui să ne dea foarte mult de gândit şi pentru prima dată anul acesta avem mai mulţi copii născuţi în străinătate decât în ţară.

Ceea ce pentru noi este dramatic. Şi atunci suntem obligaţi moral în fiecare zi să tragem, să aducem românii în ţară. Sunt familii sparte, sunt comunităţi pur şi simplu dezmembrate pentru că mare parte dintre locuitorii de acolo au ales să lucreze în străinătate”, a mai spus ea.

Raluca Turcan, despre ce soluții ar exista pentru ca românii să se întoarcă în țară

Totodată, Raluca Turcan a spus că se lucrează deja la soluții pentru ca românii să fie convinși să se întoarcă în țară, dar a precizat că efectele ”nu apar peste noapte”. Ministrul Muncii a menționat că nu poate rezolva totul singură, ci trebuie să se implice întregul Guvern.

”Să fie mai bine plătiţi în ţară. Românii vor începe să îşi pună problema să se întoarcă în ţară atunci când salariile vor fi mai bune şi de asemenea când forţa de muncă va fi mai bine pregătită. Cei din străinătate au un avantaj că de acolo vin de la muncă. Salariile mai bune, calificare mai bună şi în acelaşi timp servicii publice de calitate.

Sunt situaţii în care câştigă aproximativ la fel în străinătate cu cât ar câştiga în ţară, însă sistemul de educaţie funcţionează mai bine, sistemul de sănătate funcţionează mai bine, infrastructura nu se compară şi alte servicii publice sunt de asemenea mai de calitate. Şi aici este obligaţia întregului Guven, nu poate fi rezolvată de un singur ministru”, a mai spus Raluca Turcan.

Urmăriți Impact.ro și pe