Situație disperată în Beijing, din cauza cazurilor pozitive de Covid-19. Locuitorii fac provizii masive de alimente

Elena Avramescu 25.04.2022, 09:56
Situație disperată în Beijing, din cauza cazurilor pozitive de Covid-19. Locuitorii fac provizii masive de alimente

Testări pe stradă pentru a identifica cazurile pozitive, graba la supermarketuri pentru aprovizionarea cu alimente. Așa trăiește Beijingul sub amenințarea izolării după o epidemie rară în capitala chineză. Locuitorii se tem de un scenariu asemănător celui de la Shanghai, în care aproape toți cei 25 de milioane de locuitori au fost închiși de la începutul lunii aprilie, adesea cu dificultăți în accesul la alimente și asistență medicală non-Covid.

Locuitorii din Beijing acționează în disperare de cauză după ce au explodat cazuri de Covid-19

Un total de 51 de noi decese au fost anunțate luni de Ministerul Sănătății, un record în capitala economică chineză. Locuitorii se tem de un scenariu asemănător celui de la Shanghai, în care aproape toți cei 25 de milioane de locuitori au fost închiși de la începutul lunii aprilie, adesea cu dificultăți în accesul la alimente și asistență medicală non-Covid, relatează boursorama.com.

China se confruntă din martie cu un focar epidemic care afectează aproape întreaga țară în diferite grade. Ea încearcă să o depășească cu strategia ei zero Covid. Aceasta constă în special în izolare imediat ce apar câteva cazuri și în teste masive pentru identificarea rapidă a persoanelor infectate și izolarea acestora.

Luni, la Beijing, s-au înregistrat cozi lungi, iar uneori sute de rezidenți șerpuiau între trotuare și centre comerciale înainte de a ajunge la corturile improvizate de testare, unde ofițerii în costume de protecție complete au efectuat teste PCR. Aceste situri sunt situate în districtul Chaoyang, în estul capitalei.

„Dacă găsesc cel mai mic caz pozitiv, întreaga zonă ar putea fi afectată” și pusă în izolare, a declarat pentru AFP Yao Leiming, un angajat de birou în vârstă de 25 de ani, care urmează să fie testat.

Ministerul Sănătății a raportat luni 19 noi cazuri pozitive la Beijing, ridicând totalul la câteva zeci de săptămâna trecută. Autoritățile municipale au avertizat că situația este „gravă și dificilă”. Potrivit acestora, sunt necesare măsuri urgente pentru a stopa răspândirea virusului. Dacă primăria nu a menționat până acum izolarea, chinezii, făcuți precauți de exemplul Shanghaiului, se grăbesc de duminică la supermarketuri și platforme online pentru a-și consolida stocurile de produse alimentare.

„Oamenii se tem de situație. Toată lumea cumpără produse de teamă că stocurile se vor epuiza”, a declarat pentru AFP doamna Wang, un rezident în vârstă de 48 de ani.

Ea a spus că a mers la un magazin alimentar din cartier duminică, de îndată ce a primit un SMS pe telefon prin care îi spunea că trebuie să facă un test Covid.

„Ne temem că lucrurile vor deveni ca la Shanghai Am luat legume, orez și fructe”, a spus ea, spunând că a avut suficientă mâncare pentru o săptămână.

Locuitorii din Beijing actioneaza in disperare de cauza dupa ce au explodat cazurile de Covid-19
Supermarket Beijing

Orașul nu suferă în prezent de lipsa de produse proaspete sau de produse de bază. Ouăle, carnea, uleiul, legumele și fructele sunt încă disponibile pe scară largă pentru cumpărare luni, pe platformele online, ca și în supermarketuri, unde s-au format totuși cozi la intrare. Sălile de sport au început să anuleze cursurile sau chiar să se închidă. Dar viața este în mare parte normală în Beijing, magazinele, restaurantele, cinematografele și barurile rămânând deschise pentru moment.

Capitala, sediul puterii comuniste, nu a suferit un focar de epidemie gravă de la începutul Covid-19 și face obiectul unei atenții deosebite. Orice călător care vine din provincii trebuie să prezinte acum un test PCR negativ care datează de mai puțin de 48 de ore.

Situația de la Beijing este însă disproporționată cu cea din Shanghai, care se confruntă cu cel mai grav focar epidemic din ultimii doi ani și a înregistrat deja jumătate de milion de cazuri pozitive de la 1 martie. Această izolare dură, despre care nimeni nu știe cât va dura, cântărește foarte mult pentru moralul locuitorilor și economia chineză.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...