„Situaţia este critică!”. Avertismentul dur al experţilor în energie pentru români

Nicu Stan 01.09.2021, 20:16
„Situaţia este critică!”. Avertismentul dur al experţilor în energie pentru români

„Situaţia este critică!”. Avertismentul dur al experţilor în energie pentru români. Populația a format cozi uriașe pentru a afla de ce au primit facuri atât de mari. Pe de altă parte, autoritățile au anunțat ce trebuie să facă românii care primesc facturi de curent nejustificat de mari.

Ce trebuie să faci dacă ți-a venit o factură de curent pre mare. Cui trebuie să te adresezi

Românii s-au așezat la cozi în fața ghișeelor pentru a afla de ce au primit facturi atât de mari. Astfel, diferența dintre factura de acum și cea de luna trecută este uriașă, ca și cum, în ultima perioadă toți românii au sudat non-stop, lucru care necesită mult curent.

Specialiștii spun că sunt mai multe motive pentru care românii primesc aceste facturi uriașe. În primul rând, circa 50% dintre români nu au trecut pe piața concurențială, iar tariful de piață universală plus creșterile din ultimele luni fac ca unele facturi să fie mai mari chiar și cu 100%.

Ce trebuie sa faci daca primesti o facura de curent nejustificat de mare
Ce trebuie sa faci daca primesti o facura de curent nejustificat de mare

România nu produce cât consumă

În al doilea rând, țara noastră nu are capacitatea de producție necesară, astfel că importăm la prețuri record. În plus, stocurile de energie din țara noastră sunt în scădere.

De la începutul anului prețul unei MWh de energie electrică a crescut de la 620 de lei la 740 de lei, în timp ce un MWh de gaze naturale de la 149 de lei la 186 de lei.

Scumpirea nejustificată a curentului poate scoate românii în stradă

”Socoteala este cum pot să genereze niște facturi care, de fapt, nu reflectă consumul specific al consumatorului respectiv. Este foarte clar că ne găsim într-un moment care după mine mi se pare critic, în sensul că este foarte aproape de a genera mișcări sociale.

Atâta timp cât trimiți niște facturi pe un consum care nu a avut loc, cât crești prețuri în mod abuziv fără nicio justificare efectivă deja lucrurile astea sunt dincolo de reglementări și de normative, intră sub incidența legii”, a declarat Ion Purica specialist în energie.

Schimbarea furnizorului, principala soluție

Singura soluție pentru aceste probleme ar fi schimbarea furnizorului de energie. Legea permite schimbarea acestuia oricând sai să ne adresăm Autoritatății Naționale de Reglementare unde să depunem o sesizare în privința prețului prea mare al facturii.

Zoltan Nagy, vicepreședintele ANRE, a dezvăluit la Antena 3, că unii furnizori de energie au sute de mii de contoare necitite de 2 ani, chiar dacă regulamentul îi obligă să citească fiecare contor măcar o dată la 6 luni.

Unii dintre furnizori nu se obosesc să citească contoarele

”Am avut şi acţiuni de control pe aceste subiecte la principalii furnizori şi respectiv distribuitori. Sunt probleme la majoritatea dintre ei şi am aplicat amenzi destul de serioase şi ca să vă dau doar un exemplu.

Cu toate că regulamentul de furnizare prevede faptul că fiecare contor trebuie citit măcar o dată la şase luni am găsit distribuitor de energie electrică care avea sute de mii de contoare necitite la doi ani”, a spus Zoltan Nagy.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe