Florin Cîțu anunță că guvernul va compensa o parte din facturile la energie din iarnă. ”Vom găsi o soluție”. Prețurile nu vor fi plafonate

Nicu Stan, Alexandra Chiric 31.08.2021, 14:38
Florin Cîțu anunță că guvernul va compensa o parte din facturile la energie din iarnă. ”Vom găsi o soluție”. Prețurile nu vor fi plafonate

Florin Cîțu anunță că guvernul va compensa o parte din facturile la energie din iarnă, în detrimentul plafonării prețurilor la energie. De asemenea, premierul a dispus să se facă controale pentru a se vedea de ce s-a ajuns în situația aceasta. Premierul se teme că unele companii profită de conjunctură și cresc prețurile artificail.

Florin Cîțu nu vrea plafonarea prețului la energie. Vrea mai degrabă să compenseze o parte din facturile la curent

Premierul Florin Cîțu a spus, astăzi, la o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței privind creșterea prețurilor la curent, că trebuie să se verifice dacă unele companii, cele de stat, profită de o situație conjuncturală și cresc artificial prețul.

Dacă se va constata asta, premierul amenință pe vinovați cu cele mai dure măsuri.

Florin Citu spune ca guvernul va compensa o parte din facturile la energie
Florin Citu spune ca guvernul va compensa o parte din facturile la energie

Florin Cîțu amenință cu măsuri dure pe cei care cresc prețul la energie nemotivat

”Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri”, spune premierul.

Premierul a mai spus că pe termen mediu își asumă obiectivul de a asigura independența energetică a României, pentru a nu se mai ajunge în astfel de situații.

”A trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei în UE”, a spus Florin Cîțu, în deschiderea ședinței de la Palatul Victoria.

Statul nu va interveni pentru plafonarea prețurilor

Premierul a mai precizat că statul nu va interveni pentru a plafona prețurile, însă va găsi o altă soluție.

”Trebuie să venim cu soluții. Soluția nu poate să vină de la premier, trebuie să găsim soluțiile împreună. Nu vom interveni pentru a plafona prețurile. Am înteles că această creștere a prețurilor este peste tot în UE, dar am înțeles și problema noastră, aceea că trebuie să importăm energie pentru că nu producem cât trebuie.

România are nevoie de independență energetică

Sunt gata să îmi asum acest obiectiv pentru că este clar că avem nevoie de o independență energetică a României. Asta am înțeles eu din ce s-a întâmplat în această perioadă: o creștere a consumului, a trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei în UE.

În Spania, de exemplu, s-au triplat prețurile. Dar noi avem resursele pentru a avea independența energetică a României”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu va ajuta la factura de energie a românilor

O soluție propusă de premier ar fi compensarea unei părți din factura la energie pentru această iarnă.

”În primul rând, o soluție pe care am propus-o, de a compensa o parte din factura pentru consum în această iarnă. Trebuie să îi găsim forma finală cât mai repede. Trebuie să explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie. În România, un paradox, producția energetică este în majoritate făcută de companii de stat. Oameni numiți în funcții politic.

Ce nu vrea să descopere premierul

Eu nu aș vrea să se întâmple, și am spus despre companiile de stat, această reformă a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor. Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final.

Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri. Nu vreau ca o companie să își umfle profiturile dintr-o situație conjuncutrală”, a declarat Florin Cîțu.

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe