Situația degenerează la granița de est a României. Anunțul îngrijorător din Republica Moldova

Luiza Moldovan 18.06.2020, 13:27

Situația, în Republica Moldova, tinde să escaladeze, după ce miercuri au fost confirmate 478 de noi cazuri. Vorbim de un număr-record înregistrat vreodată în decurs de 24 de ore și după numai 1.943 de teste. 37 dintre noile cazuri sunt cadre medicale.

Granița de est a României e în pericol. Situația degenerează în Republica Moldova

Astfel, într-o țară puțin numeroasă (doar 4 milioane de locuitori), bilanțul victimelor ajunge la 12.732 de cazuri. 433 de persoane și-au pierdut viața, iar 7.077 de persoane s-au vindecat. Asta în condițiile în care, în România, numărul total de cazuri confirmate de Covid-19 a ajuns la 22.760 de la declararea pandemiei încoace. Miercuri, de altfel, nici la noi lucrurile n-au stat mai bine – au fost confirmate 345 de cazuri după efectuarea a 11.715 teste.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.117 au fost declarate vindecate și externate, iar 1.451 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Nici în Ucraina lucrurile nu stau deloc bine. În ultimele şapte zile au fost confirmate 4.835 de noi contaminări, cel mai ridicat bilanţ de la începutul epidemiei.

Moldovenii sunt recunoscuți ca fiind unii dintre cei mai indisciplinați cetățeni, dar, chiar și așa, nnumărul de cazuri depistate crește îngrijorător
Până la data de 30 iunie, este interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor

Cursele aeriene pentru pasageri rămân suspendate

Ca urmare, guvernul de la Kiev a prelungit miercuri până pe 31 iulie izolarea („carantina adaptivă”) impusă pentru a frâna răspândirea noului coronavirus. Soţia preşedintelui ucrainean, Olena Zelenska, a fost spitalizată după ce s-a infectat cu coronavirus, dar starea ei este stabilă, a comunicat marţi preşedinţia de la Kiev.

Potrivit mae.ro, până la data de 30 iunie, cursele aeriene pentru pasageri rămân suspendate, la fel și charterele aeriene regulate, rutele feroviare internaționale de transport pasageri, transportul rutier de persoane în trafic internațional prin servicii regulate, regulate-speciale, ocazionale și în regim taxi, cu relansarea treptat în funcție de situația epidemiologică. Până la data de 30 iunie, este interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu excepțiile de la punctul următor.

Excepții și prevederi privind tranzitul în Republica Moldova

Pot tranzita Republica Moldova:

  • membri de familie ai cetățenilor Republicii Moldova;
  • persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități;
  • persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;
  • membri ai misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/misiunilor internaționale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
  • pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare. Itinerarul tranzitării va fi stabilit de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.
  • lucrătorii transfrontalieri.
  • Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu fișa epidemiologică, precum și vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioada de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate.
  • Conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzile garniturilor de tren, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare o perioada de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate.
Urmăriți Impact.ro și pe