Sistemul de învățământ despre care noul ministru al Educației spune că este o rușine. ”Ar trebui să dispară”

Stan Filon 06.01.2021, 10:26
Sistemul de învățământ despre care noul ministru al Educației spune că este o rușine. ”Ar trebui să dispară”

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a vorbit despre o realitate cruntă a sistemului educațional din România. Acesta cataloghează învățământul simultan drept ”o nenorocire” și spune că acest tip de predare trebuie să dispară urgent din școlile din România.

Ministrul Educației spune că sistemul simultan de învățământ este o rușine

Dar ce este învățământul simultan, care dăunează grav elevilor? Ei bine, în mediul rural, majoritatea claselor de învățământ primar sunt cu predare simultană. Întâlnim sistemul simultan II, simultan III și chiar simultan IV. Adică profesorul unește mai multe clase, din cauza numărului mic de elevi și le predă în același timp tuturor, chiar dacă în acea clasă regăsim elevi de clasa zero sau elevi de clasa a IV-a.

Ei bine, ministrul Educației ese de părere că acest sistem de învățământ trebuie să dipară. ”Învăţământul simultan este o nenorocire, dar este o problemă cronică a învăţământului românesc. Nu ştiu de situaţii în care, în vremuri de criză, să se facă reforme care să vină într-un cadru propice. Şi, totuşi, trebuie să se facă lucrul acesta. Învăţământul simultan trebuie să dispară, o spun cu toată răspunderea”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Ministrul Educatiei spune ca sistemul simultan de invatamant este o rusine
Ministrul Educatiei spune ca sistemul simultan de invatamant este o rusine

Sistemul simultan de învățământ se practică și în Franța și Marea Britanie

Cu toate acestea, sistemul simultan de învățământ este întâlnit în mai multe țări dezvoltate, printre care Franța și Marea Britanie. Acest tip de învăţământ era dominant până la apariţia industrializării şi urbanizării.

De-abia secolul al XIX-lea aduce ca noutate în şcoli organizarea claselor pe nivele de vârstă şi cunoştinţe. Astăzi, predomină în nordul şi sudul Europei, în zone în care condiţiile geografice sunt mai dificile – zonele rurale, insulele mediteraneene, zona de nord cu populaţie dispersată, insulele din Marea Nordului şi în zone greu accesibile, îndeosebi, din cauza reliefului. Acest sistem educațional apare atât în ţări dezvoltate, cât şi mai puţin dezvoltate, atât în zone rurale, cât şi în zone urbane.

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, nu este mulțumit nici de faptul că elevii sunt nevoiți să învețe în mediul online. S-a arătat sceptic cu privire la calitatea învăţământului în online, mai ales că sunt copii care sunt nevoiți să învețe în aceleași camere cu frații lor mai mari sau mici sau chiar cu părinții lor.

Ministrul consideră că este foarte dificil și pentru profesori să predea ăn mediul online, deoarece aceștia predau unei clase, unui ecran negru, și este demotivant.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...