Singurul lucru de care se teme Vladimir Putin. Arma asta ar nenoroci Rusia

Nicu Stan 28.01.2022, 18:06
Singurul lucru de care se teme Vladimir Putin. Arma asta ar nenoroci Rusia

Acesta este singurul lucru de care se teme Vladimir Putin. Această armă ar putea nenoroci întreaga Rusie. Guvernele din Occident amenință Rusia cu un pachet de sancțiuni fără precedent menite să-l descurajeze pe președintele Vladimir Putin să intre în Ucraina, însă acesta nu se teme decât de un sigur lucru.

De ce se teme Vladimir Putin cu adevărat. Probabil că doar asta îl ține să nu atace Ucraina

Singurul lucru de care se teme Vladimir Putin este separarea țării de sistemul bancar global. Doar asta l-ar putea împiedica să nu comande invadarea Ucrainei.

De altfel, parlamentarii americani au sugerat în ultimele săptămâni că Rusia ar putea fi scoasă din SWIFT, o rețea de înaltă securitate ce conectează mii de instituții financiare de pe tot globul.

Scoaterea Rusiei din SWIFT ar insemna blocarea pietei financiare internationale
Scoaterea Rusiei din SWIFT ar insemna blocarea pietei financiare internationale

Ce spun rușii vizavi de scoaterea lor din SWIFT

Pe de altă parte, înalți parlamentari ruși au răspuns anunțând că transporturile de petrol, gaze și metale către Europa s-ar opri dacă acest lucru s-ar întâmpla.

„Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută, dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre-petrol, gaze, metale și alte componente importante”, a declarat Nikolai Zhuravlev, vice președintele Camerei Superioare a Parlamentului rusesc, conform agenției de stat TASS.

Ce este SWIFT

SWIFT-Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale, a fost înființată în anul 1973 pentru a lua locul telexului și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare pentru a transmite mesaje și ordine de plată securizate.

Fără o altă soluție acceptată la nivel global, este o instalație importantă pentru finanțele globale. Scoaterea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil pentru instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării, producând un șoc brusc companiilor ruse, dar și clienților lor străini, în special celor de petrol și gaz.

Eliminaea Rusiei din SWIFT ar însemna blocarea tranzacțiilor internaționale

„Această întrerupere ar încheia toate tranzacțiile internaționale, ar declanșa volatilitatea monedei și ar provoca ieșiri masive de capital”, a scris Maria Shagina, membru al Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale.

SWIFT are sediul în Belgia și este administrat de un consiliu alcătuit din 25 de persoane, inclusiv Eddie Astanin, președintele consiliului de administrație al Centrului Central de Compensare a Contrapartidei din Rusia. SWIFT, care se caracterizează ca o „utilitate neutră”, este încorporată în legislația belgiană și trebuie să respecte reglementările Uniunii Europene.

SWIFT, în beneficiul colectiv

„SWIFT este o cooperativă globală neutră înființată și operată în beneficiul colectiv al comunității sale”, a declarat organizația.

„Orice decizie de a impune sancțiuni unor țări sau entități individuale revine exclusiv organismelor guvernamentale competente și legiuitorilor aplicabili”, a adăugat Maria Shagina.

Urmăriți Impact.ro și pe