Protest masiv în Belgia împotriva restricțiilor. Ciocniri cu forțele de ordine, distrugeri și violențe

Badea Violeta 24.01.2022, 00:13
Protest masiv în Belgia împotriva restricțiilor. Ciocniri cu forțele de ordine, distrugeri și violențe

Ziua și protestele în Europa. După ce ieri, 22 ianuarie, au avut loc manifestații în Suedia și în Franța, astăzi a venit rândul belgienilor. Mii de persoane au protestat la Bruxelles împotriva restricțiilor anti-COVID. Imaginile surprinse pe străzile orașului arată ciocniri violente între manifestanți și forțele de ordine. Mai multe persoane au fost rănite.

Proteste anti-restricții în Belgia

Mii de persoane s-au strâns, duminică, în centrul Bruxellului, mai exact în Parcul Cinquantenaire, unde erau programate discursuri începând cu ora 14:30.

În timpul manifestației, oamenii au început să scandeze împotriva restricțiilor anti-COVID, fluturând steagurile Belgiei, Germaniei, Franței, Olandei, SUA, Poloniei și chiar României.

Treptat, lucrurile au scăpat de sub control, iar protestatarii au început să arunce cu diverse obiecte. De asemenea, polițiștii au început să fie atacați de manifestanți, iar oamenii legii s-au văzut nevoiți să intervină cu gaze lacrimogene.

„Nu pașaportului rușinii”, „Nu vaccinării copiilor”, „Falsă pandemie, adevărată dictatură” au fost doar câteva dintre mesajele afișate de către protestatari.

Proteste in Belgia
Proteste in Belgia

„Fiecare este liber să-și exprime părerea”

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat că fiecare persoană are dreptul de a-și exprima părerea, însă actele de violență nu vor fi acceptate niciodată. Oficialul a subliniat că cei implicați vor fi urmăriți penal.

„Libertatea de exprimare este unul dintre fundamentele societății noastre. Fiecare este liber să-și exprime părerea.

Dar societatea noastră nu va accepta niciodată violența fără discernământ și cu atât mai puțin față de agenții noștri de aplicare a legii. Cei implicați vor fi urmăriți penal”, a precizat premierul belgian, conform postului RTL.

Violențele de pe străzile din Bruxelles s-au soldat cu poliţişti răniţi şi zeci de arestări

Poliția din Belgia a arestat mai mult de 60 de persoane la Bruxelles în timpul protestului împotriva restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, notează La Libre. De asemenea, trei polițiști și  nu mai puțin de 12 manifestanți au fost răniți în timpul confruntărilor.

Aceștia au fost duși la spital pentru a beneficia de îngrijiri medicale. Potrivit celor mai recente informații, toate persoanele rănite se află în afara oricărui pericol.

Amintim că ciocnirile violente dintre manifestanți și forțele de ordine au avut loc în Parc du Cinquantenaire sau Parcul Jubileului aflat în estul orașului. Spiritele s-au calmat abia în jurul orei locale 16:00, dar confruntări au mai avut loc și pe străzile din apropiere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...