Singurul județ din România în care toți cetățenii s-au recenzat. Nicăieri în țară nu s-a mai întâmplat asta

Andra Daoud 13.07.2022, 11:13
Singurul județ din România în care toți cetățenii s-au recenzat. Nicăieri în țară nu s-a mai întâmplat asta

Mai sunt câteva zile până când se încheie și etapa a doua a recensământului populației, însă există deja un județ în România unde toată populația s-a recenzat. Anunțul a fost făcut de Institutul Național de Statistică, prin intermediul unui mesaj în care i-a felicitat pe cetățenii din județul respectiv pentru implicare.

Județul din România în care toți cetățenii s-au recenzat

Cea de-a doua etapă a recensământului populației, cea a interviurilor față în față, se apropie de final. Chiar dacă mai este timp până la finalizarea procesului, populația din județul Botoșani a finalizat deja recenzarea, după cum a transmis Institutul Național de Statistică (INS). Este primul județ din România unde toată populația estimată a participat deja la recensământ.

Recensământul populației a început pe 14 martie, iar în prima etapă, românii s-au putut autorecenza online. În cea de-a doua etapă, care a început în data de 31 mai, recenzorii au mers din ușă în ușă pentru interviurile cu cei care nu au completat chestionarul online.

Recensământul se încheie pe 17 iulie, iar cei care nu pot primi recenzorul acasă până la această dată și locuiesc în București se pot deplasa la unul dintre punctele fixe deschise de autorități. În Capitală sunt deschise în prezent 30 de astfel de puncte fixe.

Singurul judet din Romania in care toti cetatenii s-au recenzat. Nicaieri in tara nu s-a mai intamplat asta
Recensamantul populatiei se incheie pe 17 iulie

Ce riscă cei care nu participă la recensământ

Românii trebuie să știe că recensământul este obligatoriu, iar cei care nu participă la el până la încheierea perioadei de recenzare riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei. Autoritățile au explicat că este nevoie de acest recensământ, pentru că au trecut mai bine de 10 ani de la precedentul, iar populația s-a schimbat foarte mult în acest interval.

Sunt mulți cetățeni care au plecat să locuiască în străinătate, de exemplu, dar care figurează în continuare cu domiciliul în țară. În plus, o numărare incompletă a locuitorilor ar însemna o alocare insuficientă a fondurilor de la bugetul de stat pentru nevoile unei anumite comunități, au explicat autoritățile.

„Pentru a avea servicii de calitate este foarte bine să consemneze adresa unde stau. Localitatea în care stă zi de zi. Este posibilă următoarea situație: o localitate să aibă consemnate persoane, după domiciliu, 2000, dar cu rezidența oficializată sau neoficializată, să avem 10.000.

Ori această diferență mare va crea probleme în asigurarea serviciilor la nivelul localității respective. Nu vii să faci după ce observi zi de zi că ai mai mulți locuitori, ci cu datele pe care le ai. Ori dacă datele nu corespund din punct de vedere al realității, atunci nici deciziile nu pot fi luate în mod corect.”, a explicat Tudorel Andrei, președintele INS.

Urmăriți Impact.ro și pe