Recensământ 2022. Pe 27 mai este ultima zi de autorecenzare. Cei care nu completează formularul riscă amenzi de 3000 de lei

Ana Anitoiu 26.05.2022, 16:40
Recensământ 2022. Pe 27 mai este ultima zi de autorecenzare. Cei care nu completează formularul riscă amenzi de 3000 de lei

Ultima zi de autorecenzare este 27 mai, după ce termenul pus la dispoziția românilor pentru completarea formularelor, ce ar fi trebuit să se încheie la 15 mai, a fost prelungit. Persoanele care nu își vor comunica datele în noua etapă a Recensământului 2022 vor risca să primească amenzi în valoare de 3.000 de lei.

Ce urmează după data de 27 mai, ultima zi de autorecenzare

Românii trebuie să comunice datele pentru Recensământ 2022, dar nu sunt obligați să se autorecenzeze. Cei care vor să completeze singuri sau asistați de recenzori formularele online – ceea ce le dă dreptul la o zi liberă de la locul de muncă – o pot face până pe 27 mai.

După această dată, urmează etapa din Recensământul Populației și Locuințelor din România 2022 în care recenzorii merg pe teren pentru a completa formularele în cazul persoanelor care nu s-au autorecenzat.

Recensământul se referă la populația rezidentă care trăiește în România şi oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care se află locuințele. Informațiile ce se obțin sunt utilizate politici publice naționale și locale, cum este în cazul alegerilor, precum şi în activități administrative sau de cercetare.

Recensamant 2022. Pe 27 mai este ultima zi de autorecenzare
Pot fi date amenzi de pana la 3.000 de lei in contextul Recensamantului 2022

Cine poate lua amenzi de până la 3.000 de lei

Persoanele care vor refuza, după data de 27 mai, să le ofere informații recenzorilor sau care le vor da date eronate ori incomplete în cadrul procesului de recenzare vor putea fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.

Institutul Național de Statistică (INS) a arătat că, până luni, au fost completate peste 9,9 milioane de chestionare în toată țara, dintre care peste un milion în București. În topul cu cele mai multe chestionare de autorecenzare completate au urmat județele Cluj, Prahova şi Braşov. Marți, Prefectura București a anunțat că rata de autorecenzare în Capitală a ajuns la 35%.

Președintele INS, Tudorel Andrei, a adus anterior o clarificare. El a explicat că în cazul locuințelor închiriate, chiriașii sunt cei care trebuie să declare la Recensământul 2022 caracteristicile acestora. Oficialul a precizat că datele culese nu vor fi transmise către Fisc, spunând că informațiile nu pot fi folosite pentru impozitare sau în alte scopuri decât cele statistice.

Urmăriți Impact.ro și pe