Sindicaliștii din administrația publică se află în grevă japoneză și cer renegocierea salariului

Ana Anitoiu 10.02.2022, 09:39
Sindicaliștii din administrația publică se află în grevă japoneză și cer renegocierea salariului

Sindicaliștii din administrația publică se află joi în grevă japoneză și cer renegocierea salariului. Aceștia își desfășoară activitatea în condiții normale, fără să-și întrerupă programul de lucru, dar salariații, membri de sindicat, poartă câte o banderolă albă sau au afișat un anunț cu revendicările lor pe ușa biroului.

Ce solicită sindicaliștii din administrația publică

Greva japoneză este organizată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), prin sindicatele membre. Salariații cer Guvernului să fie aplicată imediat și integral Legea-cadru nr. 153/2017 referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Concret, angajații vor să fie revocată măsura de îngheţare a salariilor sau veniturilor în sectorul bugetar pentru anul 2022, inclusiv indemnizaţiile demnitarilor din administraţia publică locală.

Sindicalistii din administratia publica se afla in greva japoneza
Sindicalistii din administratia publica cer renegocierea salariului

Alte solicitări ale sindicaliștilor din administrația publică

Totodată, sindicaliștii cer să fie modificat articolul 11, alineatul 4 din Legea nr. 153/2017 în privința raportării tuturor veniturilor salariaţilor din administraţia publică locală la indemnizaţia viceprimarilor sau vicepreşedinţilor consiliilor judeţene.

Astfel, membrii de sindicat vor să aibă loc discuții și negocieri pentru ca sintagma „venituri” să fie înlocuită cu cea de „salariu de bază/încadrare” sau să fie exclusă o categorie de drepturi salariale de la limita impusă. Este vorba despre indemnizaţia de hrană, cea de vacanţă sau vouchere de vacanţă, majorări salariale fonduri europene, spor condiţii de muncă.

O altă grevă în România. Ce consecințe vor suporta angajații

O altă grevă a avut loc recent în România. Angajații Societății de Transport București (STB) nu au lucrat timp de cinci zile, între 20 și 25 ianuarie. Directorul general al companiei, Adrian Criț, a anunțat că va cere un audit al situației și a precizat că salariații vor avea de suportat consecințe în urma acțiunii lor de protest, în contextul în care pagubele s-ar ridica la 16 milioane de lei.

„Ca în orice companie, angajatul e plătit să onoreze contractul individual, sau colectiv, unde e cazul, de muncă. Ca atare, cei care nu au prestat activitatea pentru care aveau un contract cu societatea noastră, vor plăti din propriul buzunar. Nu vă pot spune despre câte persoane e vorba în acest caz, fiindcă pontajele se fac de către fiecare unitate în parte.

Însă, cei care nu au pontat în anumite zile, nu pot spera să aibă salariul întreg pe luna ianuarie. Pe de altă parte, nu mă hazardez să mă antepronunț pe seama rezultatelor pe care ni le vor oferi comisiile de cercetare disciplinară înființate pentru a analiza situația creată în urma grevei ce ne-a afectat atât financiar, cât și la nivel de imagine!”, a spus directorul STB pentru impact.ro.

De cealaltă parte, sindicaliștii din STB au anunțat săptămâna trecută că au în plan să-i dea în judecată pe primarul general al capitalei, Nicușor Dan, și pe directorul general al STB, Adrian Criț, pentru „declarații mincinoase” și vehicularea a „fel de fel de cifre drept prejudiciu”, astfel încât să întoarcă opinia publică împotriva salariaților.

Ei l-au acuzat pe directorul general că a obligat salariații să participe în comisiile de cercetare disciplinară, spunându-le că dacă nu vor propune concedierea celor care au participat la grevă, chiar ei, cei din comisii, vor fi cercetaţi disciplinar.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...