EXCLUSIV

Ce se va întâmpla cu salariile angajaților STB după greva spontană de cinci zile. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 01.02.2022, 20:30
Ce se va întâmpla cu salariile angajaților STB după greva spontană de cinci zile. EXCLUSIV

Salariații STB s-a împăcat deja cu ideea că încasările lor salariile pe ianuarie vor fi mult mai mici, după greva lor spontană de cinci zile. Sindicatul nu a pus bani deoparte pentru asemenea „zile negre”.

Ce se întâmplă cu salariile angajaților STB după greva de cinci zile

Salariații STB s-au împăcat cu idee că salariul lor pe ianuarie va fi mult micșorat față de câștigul dintr-o lună normală, din cauza grevei de cinci zile ce a paralizat nu doar serviciul public de transport, ci și aproape întregul oraș.

Vasile Petrariu, şeful principalului sindicat din STB, a declarat pentru impact.ro că organizația pe care o conduce nu dispune de fonduri speciale ce ar fi putut să fie împărțite membrilor săi în asemenea cazuri, așa cum se întâmplă în Occident, cu marile sindicate.

Nu dispunem de asemenea sume de bani, care să compenseze tăierile de salariu pentru zilele în care nu s-a lucrat, din pricina grevei. Nu avem bani pentru zile negre. Sindicaliștii STB cunosc acest lucru. După cum nici nu știm despre ce tăieri va fi vorba. Ce este cert este că la mijlocul lunii, pe 13 sau 14 februarie, se va încasa salariul diminuat”, a admis Petrariu pentru impact.ro.

Problemele, departe de a fi rezolvate

El spune că fondul problemei pentru care angajații din Societatea de Transport Public au încetat în mod spontan lucrul între 20 și 25 ianuarie 2022 e departe de a fi fost rezolvat.

Așteptăm ca administrația să se țină de cuvânt și să înceapă negocierea unui nou contract colectiv de muncă, imediat după ce va fi aprobat bugetul pe acest an. Din informațiile noastre, un prim pas a fost făcut, dar e de așteptat și întâlnirea AGA pe aceeastă temă, în fond cea mai importantă.

Așa cum am mai declarat, administrația avea în plan o reducere a fondului salarial al angajaților, cu 1,64%, dar și creșteri în dreptul celor din conducere. Doar în cazul directorului general figura o majorare de 19%, pe 2022. Or, asta ni s-a părut și rămâne o mare nedreptate!”, a adăugat liderul sindical.

Ce se va întâmpla cu salariile angajaților STB după greva spontană de cinci zile. EXCLUSIV
Salariile angajaților din STB, inclusiv ale liderului sindical Vasile Petrariu (aici, cu portavocea), ar putea fi reduse în luna ianuarie și cu 25%, după cele cinci zile de conflict de muncă

Ce spune şeful principalului sindicat din STB

Vasile Petrariu a confirmat o dată în plus demisia sa din rândul consilierilor muncipali, care de altfel pe 31 ianuarie au și luat oficial act de decizia acestuia, dar și din rândul Partidului Social Democrat. Deși nu crede că pericolul unei noi greve a angajaților STB mai poate plana curând asupra bucureștenilor, liderul celui mai important sindicat din interiorul STB spune că nu poate anticipa viitorul, nici măcar pe termen mediu.

Cei care ne conduc au acum întreaga responsabilitate. Va depinde mult de deciziile pe care le vor lua în următoarele săptămâni. Pe de altă parte, noi contestăm cifrele pe care ei le-au vehiculat pe durata disputei dintre cele două părți. S-a vorbit despre pierderi zilnice de 4,8 milioane de lei, pe durata conflictului dintre angajați și conducere, în care STB nu a funcționat.

Aș dori să vedem cum au ajuns la aceste cifre. Fiindcă în cele cinci zile de protest, nici Administrația și nici Primăria Generală nu se pot plânge de pierderi. Pierderi la ce? La benzină? La motorină? La curent electric? Nici măcar la salariile angajaților, fiindcă nu vor fi acordate! Așadar, mi-ar plăcea să ne explice cineva cum s-a ajuns la acele cifre mediatizate de întreaga presă!”, a conchis același Vasile Petrariu.

impact.ro a încercat să afle și punctul de vedere al directorului general al STB, Adrian Criț, dar telefonul acestuia a sunat în gol în ultimele 48 de ore.

Urmăriți Impact.ro și pe