Adrian Criț, directorul general al companiei, spune că va cere un audit al situației, ca la carte. Acesta a adăugat pentru impact.ro că conducerea STB a înaintat către Adunarea Generală a Acționarilor un raport în care a fost inclusă și valoarea pagubelor înregistrate pe durata celor cinci zile de grevă.
Starea de tensiune din cadrul Companiei muncipale de transport public e departe de a fi dispărut, la circa zece zile de la sistarea grevei de cinci zile care a afectat întreaga metropolă în a doua parte a lunii ianuarie. Adrian Criț, cel desemnat de către Consiliul municipal la conducerea Societății de Transport București (STB) anul trecut, în luna martie, respinge acuzațiile greviștilor, conform cărora s-ar fi antepronunțat în legătura cu rezultatul final al comisiilor de cercetare disciplinară a celor întâmplate pe durata grevei, între 20 și 25 ianuarie.
„Ca în orice companie, angajatul e plătit să onoreze contractul individual, sau colectiv, unde e cazul, de muncă. Ca atare, cei care nu au prestat activitatea pentru care aveau un contract cu societatea noastră, vor plăti din propriul buzunar. Nu vă pot spune despre câte persoane e vorba în acest caz, fiindcă pontajele se fac de către fiecare unitate în parte.
Însă, cei care nu au pontat în anumite zile, nu pot spera să aibă salariul întreg pe luna ianuarie. Pe de altă parte, nu mă hazardez să mă antepronunț pe seama rezultatelor pe care ni le vor oferi comisiile de cercetare disciplinară înființate pentru a analiza situația creată în urma grevei ce ne-a afectat atât financiar, cât și la nivel de imagine!”, a precizat Adrian Criț pentru impact.ro.
El spune că nu știe procentul cu care va scădea salariile greviștilor, dar a adăugat că „regula de 3 simplă”, se aplică și în acest caz:
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Când în mod normal într-o lună ai 168 de ore lucrate și din totalul acestora scazi 25, faci niște calcule rapide și realizezi cam despre ce va fi vorba în ziua de salariu”.
Adrian Criț a adăugat pentru impact.ro că conducerea STB a înaintat către Adunarea Generală a Acționarilor un raport în care a fost inclusă și valoarea pagubelor înregistrate pe durata celor cinci zile de grevă.
Conform datelor noastre, pagubele financiare provocate STB pe durata grevei se ridică la circa 16 milioane de lei. La aceasta se adaugă pagubele aduse imaginii companiei, care nici acestea nu se vor șterge ușor, fiindcă bucureșteanul are o memorie bună. Așadar, ne-au fost afectate și veniturile, și imaginea instituției!”, a indicat același Adrian Criț.
Directorul general al STB mai spune că va cere un audit independent al situației născute în urma grevei generale dintre 20 și 25 ianuarie, audit ce va fi făcut cu ajutorul uneia dintre cele patru sau cinci firme de profil cu renume în domeniu, pentru a nu plana niciun fel de dubiu asupra raportului final.
Pe de altă parte, Adrian Criț a indicat că nu toți angajații au participat la greva din ianuarie, STB având un colectiv format din circa 10.600 de persoane. Potrivit primelor indicii, cel mai afectat ar fi sectorul conducătorilor de vehicule, care au agreat, în cea mai mare parte a lor, greva propusă de sindicate, refuzând să iasă pe traseu, la volanul mașinilor sau tramvaielor pe care le conduc.
La rândul lor, sindicaliștii din STB au anunțat joi că intenționează să-i acționeze în instanță atât pe primarul general al capitalei, Nicușor Dan, cât și pe directorul general al STB, Adrian Criț, pentru „declarații mincinoase” și vehicularea a „fel de fel de cifre drept prejudiciu, cu scopul vădit de a pune opinia publică şi cetăţenii împotriva salariaţilor STB”.
Ei amintesc în favoarea lor, în comunicatul dat publicității, printre altele, „faptul că directorul general «a forțat» salariaţii să participe în comisiile de cercetare disciplinară, dându-le dispoziţie clară că dacă nu vor propune concedierea celor care au refuzat să iasă în traseu, chiar ei, cei din comisii, vor fi cercetaţi disciplinar”. Sau „faptul că atât primarul general, cât şi directorul general vehiculează fel de fel de cifre drept prejudiciu cu scopul vădit de a pune opinia publică şi cetăţenii împotriva salariaţilor STB SA”.