Și românii au scufundat nava Moskva, în Al Doilea Război Mondial. Epava ei fusese găsită abia în 2011

Iancu Andreea 15.04.2022, 23:10
Și românii au scufundat nava Moskva, în Al Doilea Război Mondial. Epava ei fusese găsită abia în 2011

Forțele armate ale lui Vladimir Putin au înregistrat recent o pierdere semnificativă, după ce vasul Moskva a fost scufundat în Marea Neagră. Dincolo de încercările rușilor de a nega faptul că artileria ucraineană a răpus vaporul, acesta a pierit în apele mării. La fel s-a întâmplat cu prima navă Moskva, care s-a scufundat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, epava sa fiind descoperită abia în 2011. Pentru dispariția acestuia au fost responsabili chiar românii.

Românii, responsabili pentru scufundarea navei Moskva, în al Doilea Război Mondial

Vasul scufundat recent în Marea Neagră a fost doborât de forțele ucrainene, în ciuda încercărilor autorităților din Rusia de a masca această pierdere importantă. Totuși, o reușită militară remarcabilă a fost bifată chiar de români, care reușeau scufundarea navei Moskva în cel de-al Doilea Război Mondial. Militarii din armata română marcau acest eveniment în secolul trecut.

Vasul rusesc Moskva era scufundat în iunie 1941 însă epava sa avea să fie descoperită abia în luna mai a anului 2011. Organizația privată Respiro Society a fost cea care, pe 3 mai 2011, a localizat zona în care ar fi putut să se regăsească epava distrugătorului rusesc. O echipă de scufundători români, ucraineni și ruși din cadrul organizației, dar și de la compania Global Underwater Explorers, au reușit să identifice nava la o distanță de 30 de ani de la dispariție.

Primul vas rusesc care a străbătut apele internaționale sub numele de Moskva a fost cel care i-a dat numele și navei amiral din flota rusă care s-a scufundat recent în Marea Neagră. Doborât de forțele române în al Doilea Război Mondial, vasul a fost găsit în apele mării noastre la 45 de metri adâncime, la o distanță de 20 de kilometri distanță de țărmul românesc, potrivit Respiro Society. Specialiștii au reușit să o identifice după o expediție care s-a întins de durata a doi ani.

Românii au scufundat nava Moskva în al Doilea Război Mondial
Nava Moskva care s-a scufundat recent în Marea Neagră

Cum au reușit românii să doboare vasul rusesc

Distrugătorul a fost răpus în timpul bătăliei navale din 25-26 iunie 1941. Pe atunci, vasul rusesc Moskva şi distrugătorul Harkov, ce făceau parte din grupul operaţional „Vorosilov” s-au apropiat de ţărmul românesc şi au deschis focul asupra portului Constanţa. Ca replică, forțele navale române au răspuns acestui atac cu ajutorul distrugătoarelor NMS Regina Maria şi NMS Mărăşti.

Cele două vase de luptă, împreună cu bateria de coastă germană, au îndeplinit cu succes misiunea și au respins atacul. Pe parcursul retragerii sale, distrugătorul Moskva a explodat, s-a rupt în două şi s-a scufundat într-un timp foarte scurt. În urma scufundării, Marina Română a intervenit și a salvat de la naufragiu 69 de membrii ai echipajului, inclusiv pe comandantul navei A.B. Tuhov.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...