Avertismentul experților. Nava amiral a Rusiei din Marea Neagră ar fi putut transporta focoase nucleare. România îndemnată să ceară explicații

Beatrice Dumitru 15.04.2022, 13:35
Avertismentul experților. Nava amiral a Rusiei din Marea Neagră ar fi putut transporta focoase nucleare. România îndemnată să ceară explicații

Crucișătorul rusesc cu rachete ghidate Moskva se odihnește acum pe fundul Mării Neagre, fiind cea mai mare pierdere navala a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial. Scufundarea navei amirale este o lovitură pentru efortul de război al Rusiei, dar și un mare eșec pentru președintele Vladimir Putin. Însă, analiștii avertizează că nava ar fi putut transporta două focoase nucleare.

Rusia a pierdut simbolul din Marea Neagră

Moskva, crucișătorul cu rachete ghidate din epoca sovietică, s-a scufundat în apropiere de portul Sevastopol, după un atac al armatei ucrainene cu două rachete de croazieră. Rusia a recunoscut că nava s-a scufundat după un incendiu și o explozie la bord, dar nu a spus ce a cauzat incendiul.

Nava amiral a Rusiei din Marea Neagră ar fi putut transporta focoase nucleare, avertizează analiștii și experții, în timp ce au cerut o anchetă de urgență, deoarece există temeri că odată cu nava, pe fundul mării s-ar putea afla și cele două focoase nucleare,â, ceea ce s-ar putea transforma într-un incident de „săgeată ruptă”, o denumire americană pentru un accident care implică arme nucleare.

Avertismentul experților. Nava amiral a Rusiei din Marea Neagră ar fi putut transporta focoase nucleare. România îndemnată să ceară exlicații
Nava amiral a flotei ruse s-a scufundat. Sursa foto: BBC.

La bordul navei s-ar fi putut afla muniție nucleară

Mai mulți experți, dar și ziarul ucrainean „Defense Express” au avertizat că Moskva a fost proiectată pentru a transporta focoase, care ar putea fi încadrate în seria rachetelor sale supersonice P-1000, concepute pentru a elimina portavioanele americane.

La bordul navei Mosskva ar putea fi focoase nucleare, două unități„, a spus Andri Klimenko, editor la Black Sea News, și a cerut altor națiuni de la Marea Neagră – Turcia, România, Georgia și Bulgaria – să insiste asupra unei explicații. Unde sunt aceste focoase? Unde erau când muniția a explodat?, relatează Daily Mail.

Între timp, „Defense Express” a spus că a „intervievat experți, inclusiv proiectanți și ofițeri de marina, care au declarat că există o posibilitate reală ca nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră să fi avut la bord muniție nucleară.

Dar există și întrebări legate de echipajul format din 510 de oameni, despre care nu se știe nimic. Se presupune doar că unii au murit în explozia de la bord. Până în prezent, doar aproximativ 50 de membri ai echipajului au fost preluați de o navă turcească, iar alți 14 ar fi zburat în portul Sevastopol, dar mai sunt în jur de 450 de persoane a căror soartă nu este cunoscută, deși Rusia susține că a evacuat întregul echipaj.

Exploziile pe nave de dimensiuni comparabile cu Moskva produc adesea sute de morți. Când Generalul Belgrano, o navă de război argentiniană, a fost lovit de două torpile britanice în timpul războiului din Falkland, explozia rezultată a ucis un total de 334 de persoane.

Scufundarea navei, lovitură pentru Rusia

Scufundarea navei amirale a Rusiei la Marea Neagră este o lovitură pentru efortul de război al Moscovei și o un mare eșec pentru președintele Vladimir Putin. Moskva a devenit primul crucișător pierdut în conflict de la Războiul Falkland.

Nava și-a petrecut ultimele două luni navigând într-un mod previzibil în jurul Mării Negre, în general, pozișionat în apele apropiate de Insula Șerpilor”, a spus H I Sutton, un analist naval.

Nava Moskva putea transporta 16 rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, iar scoaterea ei din luptă reduce puterea de foc a Rusiei în Marea Neagră

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...