Shanghai a înregistrat vineri primele cazuri noi de COVID-19 în afara zonelor aflate în carantină

Elena Avramescu 20.05.2022, 12:32
Shanghai a înregistrat vineri primele cazuri noi de COVID-19 în afara zonelor aflate în carantină

Shanghai a anunțat vineri primele cazuri noi de COVID-19 în afara zonelor aflate în carantină în cinci zile, declanșând restricții mai stricte și teste în masă într-un singur district, dar planurile de a pune capăt blocării prelungite la nivel de oraș la 1 iunie au apărut pe bune. Centrul comercial de 25 de milioane a găsit trei cazuri noi în aceeași familie în districtul Qingpu. Toți au luat trei doze de vaccin și infecțiile lor au fost descoperite în timpul testelor regulate, au spus autoritățile.

Noi de COVID-19 în afara zonelor aflate în carantină din Shanghai

Cei trei nu și-au părăsit orașul districtual în ultimele 14 zile, dar au vizitat cel puțin patru locuri, inclusiv un supermarket, toate închise și dezinfectate, au spus autoritățile.

Cei peste 200.000 de oameni din zonă au fost re-testați și toate rezultatele au fost negative.

„Districtul nostru va urma măsurile precise de prevenire și control, va face o treabă bună în prevenirea și controlul epidemiei și va realiza o curățare dinamică cât mai curând posibil”, a declarat Zhang Yan, șef adjunct al districtului Qingpu, într-o conferință de presă online.

Alți oficiali au spus că pașii în redeschiderea treptată a Shanghaiului sunt în curs, urmând ca parcurile suburbane să fie deschise de duminică. Alte parcuri s-ar putea deschide din iunie dacă îndeplinesc anumite condiții, dar facilitățile de agrement din parcuri ar rămâne închise.

Un plan de redeschidere a patru linii de metrou de duminică a rămas, de asemenea, pe drumul cel bun, a notat guvernul orașului.

Shanghai a permis mai multor persoane să-și părăsească casele în ultimele zile, multe complexe rezidențiale eliberând un număr limitat de permise pentru scurte plimbări sau pentru mers la supermarket. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor au rămas blocați în casă, bazându-se pe aplicațiile de livrare pentru cumpărături și rațiile guvernamentale.

Închiderea aproape completă a orașului Shanghai și măsurile stricte din alte orașe sunt rezultatul unei politici naționale „zero-COVID” de a pune capăt tuturor focarelor imediat ce acestea apar, în contrast cu reluarea vieții normale în restul lumii.

Beijingul, care găzduiește 22 de milioane de oameni, a raportat 62 de noi infecții cu COVID pentru 19 mai, față de 55 cu o zi mai devreme.

Garduri in fata blocurilor pentru locuitorii din Shanghai
Garduri in Shanghai

Capitala Chinei s-a luptat să pună capăt unui focar de la sfârșitul lunii aprilie, în ciuda restricțiilor semnificative ale circulației, mulți rezidenți lucrând de acasă și o serie de magazine și locuri închise.

Dar numărul zilnic de cazuri din Beijing a rămas în zeci, mai degrabă decât să explodeze așa cum a făcut focarul din Shanghai.

Vineri, Shanghai a raportat un declin economic amplu în aprilie, cu multe fabrici închise și muncitori și consumatori blocați acasă. Producția industrială a orașului a scăzut cu 61,5% față de anul trecut, cea mai mare scădere lunară din 2011.

Vânzările cu amănuntul au scăzut cu 48,3%, mult mai puternic decât scăderea de 11,1% la nivel național, iar vânzările de proprietăți pe suprafață au scăzut cu 88%, conform unui calcul Reuters.

Camera de Comerț Europeană din China a avertizat săptămâna aceasta că multe companii și persoane „au în vedere în mod serios prezența lor în China”, chiar dacă luna aceasta, situația COVID în Shanghai și, mai larg, în China s-a îmbunătățit.

Analiștii de la Gravekal Dragonomics estimează că mai puțin de 5% dintre orașele chineze raportează acum infecții, în scădere față de un sfert la sfârșitul lunii martie.

Pentru a ține virusul la distanță, multe orașe au instituit controale municipale la frontieră, efectuează teste frecvente în masă și monitorizează și izolează noile infecții, inclusiv prin blocarea clădirilor.

„Această nouă normalitate ar trebui să permită lanțurilor de aprovizionare de producție să reia treptat funcționarea normală, dar va continua să afecteze consumul, sectorul serviciilor și întreprinderile mici”, au scris analiștii Gavekal într-o notă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...