Sfânta Maria 2022. Pe ce dată pică și ce nu este bine să faci

Dumitrică Roxana 08.08.2022, 17:26
Sfânta Maria 2022. Pe ce dată pică și ce nu este bine să faci

În fiecare an, pe 15 august, creştin-ortodocşii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Românii obișnuiesc să trimită mesaje de felicitare și urări către cei care poartă numele fecioarei Maria, dar sărbătoarea amintește de trecerea la cele veșnice a Maicii Domnului, în timp ce nașterea Sfintei Fecioare va fi abia pe 8 septembrie.

Ce semnificaţie are sărbătoarea

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existența ei nu există decât începând din secolul al V-lea.

Adormirea Maicii Domnului semnifică mutarea la ceruri a Fecioarei Maria, într-un mod care amintește de urcarea la veșnicie a lui Iisus Hristos: nu a fost o urcare doar cu sufletului, ci în întregime trup-și-suflet.

Biserica nu consideră greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia acestei zile, fiind considerată o sărbătoare plină a bucuriei. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, dupa cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie. Această sărbătoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări.

 

Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Maria

Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria. fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnicşi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă.

Spalatul rufelor, chiar si cu masina de spalat, este interzis la orice mare sarbatoare. Nici Adormirea Maicii Domnului nu face exceptie. Se spune ca cine spala haine in timp ce oamenii sunt la biserica va avea parte numai de ghinioane toata viata.

Nu ai voie sa te tunzi de Sfânta Maria. Această interdicție vizează atât femeile, cât și bărbații. În cazul barbatilor, aceștia riscă să chelească daca se tund si arunca parul la gunoi.

Chiar daca nu mai este post, ziua de 15 august trebuie respectata. Este indicată multă cumpătare la masă de Sfânta Maria.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe