Sesizarea pe tema moțiunii de cenzură, dezbătută de CCR pe 28 septembrie

Nicu Stan 16.09.2021, 18:24
Sesizarea pe tema moțiunii de cenzură, dezbătută de CCR pe 28 septembrie

Sesizarea pe tema moțiunii de cenzură va fi dezbătută de CCR pe 28 septembrie, asta însemnând după data alegerilor pentru șefia PNL. Curtea Constituţională a decis, astăzi, că va dezbate, pe 28 septembrie, sesizarea Guvernului referitoare la moţiunea de cenzură.

CCR dezbate sesizarea guvernului pe 28 septembrie, după congresul PNL

Curtea Constituţională a României urmează să dezbată pe 28 septembrie sesizarea privind existenţa unui conflict juridic dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR împotriva guvernului Florin Cîțu. Pe 25 septembrie vor avea loc alegerile pentru un nou președinte PNL.

Guvernul a sesizat miercuri Curtea Constituțională a României în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR. În această sesizare acuză că nu au fost respectate procedurile în privința semnăturilor și a înștiințării Executivului în ziua depunerii documentului în Parlament.

Sesizarea pe tema motiunii de cenzură va fi dezbătută de CCR pe 28 septembrie
Sesizarea pe tema motiunii de cenzură va fi dezbătută de CCR pe 28 septembrie

Ce a cerut guvernul CCR

De asemenea, guvernul a cerut CCR să constate că, atât sub aspectul condițiilor de validitate pentru inițierea moțiunii de cenzură, precum și sub cel al obligației comunicării acesteia către Guvern la data depunerii împiedică continuarea derulării procedurii parlamentare prin trecerea la etapele prezentării și dezbaterii acesteia.

De asemenea, Curtea Constituţională a României a dispus ieri ca, până la data de 15 septembrie, părţile să îşi exprime punctul de vedere în legătură cu sesizarea premierului Florin Cîţu privitor la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR.

CCR va stabili termenul pentru dezbatere a sesizării

Apoi, după ce părţile îşi vor exprima punctul de vedere, CCR va stabili termenul pentru dezbaterea pe fond a sesizării.

Până atunci, Birourile Permanente ale celor două camere ale Parlamentului au decis marţi să-şi însușească punctul de vedere al Comisiei de constituționalitate, dându-i dreptate premierului Florin Cîțu în ceea ce privește un conflict constituțional cu privire la moțiunea inițiată de USR și AUR. În plus, preşedintele Senatului, Anca Dragu, a anunţat că va trimite CCR două puncte de vedere – unul al Comisiei de resort, însuşit de Biroul permanent, şi altul în nume personal.

De ce este acuzat Ludovic Orban de către guvern

Guvernul a cerut miercurea trecută CCR să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României şi Guvernul României, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR.

În documentul semnat de premierul Florin Cîțu, Ludovic Orban este acuzat că a încălcat prevederile constituţionale necomunicând Guvernului moţiunea în ziua în care a fost depusă şi pentru că după a comunicat o moţiune ”iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide”.

Urmăriți Impact.ro și pe