Serialul de pe Netflix pe care nu trebuie să-l rateze românii: cât de autentic este Otomanii: Mahomed vs Vlad Țepeș

05 01. 2023, 12:50

Serialul de pe Netflix pe care nu trebuie să-l rateze românii. Sezonul 2 al documentarului artistic „Rise of Empires: Ottoman” prezintă complicata relație între sultanul Mahomed, cuceritorul Constantinopolului și domnitorul Țării Românești, Vlad Țepeș. Seria are un mare succes mai ales pentru că în acest sezon joacă și doi actori români, iar faptele prezentate au fost documentate de istorici.

Serialul de pe Netflix pe care nu trebuie să-l rateze românii

Sezonul 2 al docuseriei „Rise of Empires: Ottoman” a devenit un mare succes odată cu lansarea pe Netflix. În el este prezentat complicatul mecanism al relației dintre sultanul Imperiului Otoman, Mahomed al II-lea și domnitorul Țării Românești, Vlad Țepeș.

Lansat pe Netflix la sfârșitul lunii decembrie, sezonul 2 este o serie limitată cu şase episoade, cu o distribuție alcătuită preponderent din actori turci, avându-l în rolul principal al sultanului Mahomed pe Cem Yigit Uzümoglu. Însă rolul lui Vlad Țepeș este interpretat de Daniel Nuţă, în timp ce un alt actor român, Radu Micu îl joacă pe Dimitrie, mâna dreaptă a voievodului.

Daniel Nuță nu este la prima „întâlnire“ cu Vlad Țepeș, el l-a mai interpretat pe domnitorul român în serialul „Egregora“.

„Producția Netflix a cerut neapărat actori români pentru rolul lui Vlad și pentru rolul lui Radu cel Frumos, fratele de sânge al lui Vlad. Intuiția sclipitoare a regizorului a fost să nu îl ia pe Radu cel Frumos din România, cu care oricum aveam foarte puțină interacțiune, ci să îl ia pe Dimitrie (Radu Micu – n.r.), comandantul de arme al lui Vlad. M-am pregătit serios pentru casting, am dat și m-au ales. Cam așa a fost începutul aventurii“, a declarat Daniel Nuță într-un interviu pentru TV Mania.

Actorul Daniel Nuță, intepretul lui Vlad Țepeș – primul din stânga – alături de Radu Micu, cel care l-a întruchipat pe Dimitrie, mâna dreaptă a voievodului și de Cem Yigit Uzümoglu, cel care „îi dă viață” în serial sultanului Mahomed al II-lea Cuceritorul

Cât de autentic este Otomanii: Mahomed vs Vlad Țepeș

De asemenea, Marcel Iureş a fost ales pentru rolul de narator pentru versiunea în limba română a serialului, în timp ce doi istorici români, Andrei Pogăciaș și Mihai-Florin Hasan, au fost implicați în realizarea sa, acesta fiind o documentar artistic ce îmbină acțiunea cu intervenții ale unor experți ce pun în context evenimentele.

Unul dintre istoricii români care a fost implicat în realizarea seriei, Andrei Pogăciaș, a relatat experiența sa cu producătorii turci și americani. Acesta este convins că producția este cea mai bună variantă video a vieții lui Vlad Țepeș, spre deosebire de „bălăriile” și fanteziile istorice prezentate în producțiile din perioada comunistă sau chiar după 1990.

„Per ansamblu, serialul, după părerea mea, e cea mai bună variantă video a vieții lui Vlad, mult mai bun decît filmele românești „istorice”din perioada comunistă sau bălăriile filmate în ultimii ani de fanteziști. Se vede că producția e serioasă, s-au depus eforturi, s-a încercat crearea unei realități cît mai palpabile, scenariul e ok. Da, putea să iasă mult mai bine din punct de vedere istoric, dar e foarte bun așa cum e”, a scris istoricul într-un comentariu pe contul de Facebook.

Pogăciaș a povestit cum a decurs colaborarea la acest serial, după ce, în 2020 a fost contactat de casa de producție video din Turcia, Karga 7, pentru o participare ca istoric la partea a doua a seriei. Intervenția a fost filmată în martie 2021, odată cu medievistul Mihai-Florin Hasan, cel de-al doilea istoric român prezent în film.

„Am fost ambii live cu regizorul din L.A. (da, Los Angeles, orașu’ ăla din California, SUA). Am povestit amîndoi cât am putut mai mult și mai bine despre perioada lui Vlad Țepeș, viața lui, politica zonei, Europa de Est, războaie, armată, structuri sociale etc. Mihai mai mult pe chestii civile, io mai mult pe ce știu cică mai bine, și anume armate, campanii, politică, tactici, strategii. Ne-am întors acasă și am mai trimis mici bucăți de consultanță pe haine boierești, echipamente militare, cetatea Poenari (desen de-al lui Radu Oltean), ce ni s-a mai cerut. Colaborarea a fost excelentă”, a mai povestit istoricul.

Ce ne spune istoria

În afară de România, unde a devenit cel mai vizionat serial pe Netlix, sezonul 2 al „Rise of Empires: Ottoman” ocupă aceeași poziție de frunte și în Turcia. De asemenea, el se află în top 10 și în alte țări ca de exemplu Belgia (pe poziția 10), Bulgaria (6), Croația (9), Israel (9), Malta (9), Norvegia (7), Pakistan (3), Serbia (7) sau Suedia (10), conform hotnews.ro.

Vlad Țepeș a domnit în trei rânduri în Țara Românească, cea mai importantă domnie fiind între 1456-1462. El a crescut la curtea sultanului Murad al II-lea, el și fratele său mai mic, Radu cel Frumos fiind cedați ca ostatici în semn de garanție a loialității față de Înalta Poartă de tatăl lor, domnitorul Vlad Dracul. Vlad Țepeș a fost ostatic până în 1448, iar fratele său până în 1462.

Ajuns pe tronul Țării Românești, Vlad al III-lea a refuzat să mai plătească tribut sultanului, la conducerea Imperiului Otoman ajungând fostul său tovarăș de joacă din perioada captivității, Mahomed. Acesta, în 1453, la doar 21 de ani, reușise să cucerească Constantinopolul, marcând sfârșitul Imperiului Bizantin, continuatorul Imperiului Roman.

Tensiunile dintre Vlad și Mahomed au escaladat până când sultanul a decis să organizeze o expediție de pedepsire a lui Țepeș, urmând să-l pună pe tron pe mult mai docilul său frate, Radu cel Frumos.

Luptele au culminat cu celebrul atac de noapte din 16-17 iunie 1462, dat de Vlad Țepeș și oștirea sa, asupra taberei otomane staționată lângă Târgoviște și al cărei scop a fost asasinarea sultanului și „decapitarea” conducerii uriașei armate otomane. Ce s-a întâmplt ulterior, este istorie. Una numai bună de aflat din serialul difuzat de Netflix.