Țara în care a devenit ilegal să-ți dai parola la Netflix, HBO Max și altele: cum faci piraterie

Gabriel Peneș 23.12.2022, 15:46
Țara în care a devenit ilegal să-ți dai parola la Netflix, HBO Max și altele: cum faci piraterie

Țara în care a devenit ilegal să-ți dai parola la Netflix, HBO Max și altele. Dacă ai trăi într-unul dintre marile state europene, ai face bine să te gândești înainte de a-ți oferi parola altor persoane, pentru că ai risca si intri în vizorul autorităților. Cel puțin așa consideră una dintre agențiile guvernamentale din această țară.

Țara în care a devenit ilegal să-ți dai parola la Netflix, HBO Max și altele

Pare greu de crezut, dar partajarea parolelor pentru serviciile de streaming online, cum ar fi Netflix sau HBO Max, este împotriva legii, potrivit unei agenții guvernamentale britanice. Oficiul pentru Proprietate Intelectuală (IPO) a declarat că această practică încalcă legea drepturilor de autor, scrie BBC.

În Marea Britanie, este obișnuit ca persoanele care nu locuiesc împreună să își partajeze parolele pentru serviciile de streaming, în ciuda faptului că acest lucru contravine contractelor. Netflix nu a indicat niciodată că va lua măsuri legale în astfel de cazuri.

Un purtător de cuvânt al IPO a declarat că partajarea parolelor este atât o problemă de natură penală, cât și civilă.

„Există o serie de dispoziții de drept penal și civil care pot fi aplicabile în cazul partajării parolelor, în cazul în care intenția este de a permite unui utilizator să acceseze opere protejate de drepturi de autor fără plată.

În cazul în care aceste dispoziții sunt prevăzute în dreptul civil, ar fi de competența furnizorului de servicii să ia măsuri prin intermediul instanțelor, dacă este necesar”, a declarat acesta.

Deocamdată, nu există nicio dovadă care să sugereze că vreunul dintre principalii operatori de streaming video din Marea Britanie ar face acest lucru.

Țara în care a devenit ilegal să-ți dai parola la Netflix, HBO Max și altele: cum faci piraterie
Partajarea parolei pe Netflix și alte companii de streaming video ar putea deveni ilegală în Marea Britanie

Cum faci piraterie

Netflix a declarat că dorește să “faciliteze” persoanelor care împrumută conturile altora crearea propriilor conturi, să își transfere profilul într-un cont nou, precum și să creeze „subconturi” pentru ca oamenii să plătească suplimentar pentru familie sau prieteni.

Compania a precizat că va începe să implementeze aceste caracteristici “pe scară mai largă” la începutul anului 2023, ele fiind până acum testate în țări precum Chile, Costa Rica și Peru.

Totuși, o parte interesantă a răspunsului IPO este referirea la dreptul penal – sugerând că, teoretic, oamenii ar putea fi urmăriți penal de către Crown Prosecution Service (CPS), principala agenție de urmărire penală publică din Anglia și Țara Galilor, pentru partajarea parolelor. CPS nu a exclus această posibilitate.

“Orice decizie de a acuza pe cineva pentru partajarea parolelor pentru serviciile de streaming ar fi analizată de la caz la caz, cu luarea în considerare a contextului individual și a faptelor din fiecare caz.

La fel ca în cazul tuturor cazurilor, dacă acestea sunt trimise la CPS de către un anchetator pentru o decizie de acuzare, datoria noastră este de a iniția urmăriri penale atunci când există suficiente dovezi pentru a face acest lucru și atunci când o urmărire penală este necesară în interesul public”, a declarat un purtător de cuvânt al CPS pentru sursa citată.

Cu alte cuvinte, înainte ca CPS să poată acționa, ar trebui să existe mai întâi o anchetă a poliției. Până acum, nu există nicio dovadă care să sugereze că vreo forță de poliție din Marea Britanie ar deschide o anchetă împotriva cuiva pentru că și-a partajat parola la un serviciu de streaming, dar problema rămâne încă în discuție, cel puțin din punctul de vedere al instituțiilor guvernamentale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....