Serghei Lavrov respinge zvonurile conform cărora Putin este grav bolnav

Elena Avramescu 30.05.2022, 09:14
Serghei Lavrov respinge zvonurile conform cărora Putin este grav bolnav

Rapoartele au apărut că liderul rus are cancer, dar sănătatea și viața sa privată sunt subiecte tabu acasă. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a negat duminică speculațiile conform cărora președintele Vladimir Putin ar fi fost bolnav, spunând că nu există semne care să indice vreo boală.

Conform spuselor lui Serghei Lavrov, președintele Rusiei nu suferă de nicio boală

Sănătatea și viața privată a lui Putin sunt subiecte tabu în Rusia și aproape niciodată nu sunt discutate în public. Dar în străinătate au apărut rapoarte că Putin este grav bolnav, mai multe rapoarte spunând că suferea de „cancer la sânge”.

Răspunzând la o întrebare a radiodifuzorului francez TF1, principalul diplomat al Rusiei a spus: „Nu cred că oamenii sănătoși la minte pot vedea în această persoană semne ale unui fel de boală sau afecțiune”. Lavrov a spus că Putin, care va împlini 70 de ani în octombrie, a apărut în public „în fiecare zi”.

„Îl puteți urmări pe ecrane, puteți citi și asculta discursurile lui. Las pe seama conștiinței celor care răspândesc astfel de zvonuri”, a spus Lavrov în comentariile publicate de Ministerul de Externe rus.

Putin, care este la putere în Rusia de mai bine de două decenii, a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie, trimițând unde de șoc în întreaga lume.

Ofensiva Moscovei a ucis mii de oameni, a declanșat cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la al Doilea Război Mondial și a dus la sancțiuni occidentale fără precedent împotriva Moscovei.

Rusia acuza NATO pentru înarmarea Ucrainei. „In esența, Alianta este angajata intr-un razboi cu Moscova”
Serghei Lavrov

Putin spune că este gata să livreze gaze și să discute despre schimbarea prizonierilor

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că președintele rus Vladimir Putin i-a spus vineri că Moscova își va îndeplini angajamentele de livrare a gazelor naturale către Austria și că este gata să discute un schimb de prizonieri cu Ucraina.

Nehammer a făcut aceste comentarii reporterilor după ce cei doi lideri au susținut un apel telefonic de 45 de minute pe care Nehammer a descris-o ca o șansă de a-l confrunta pe Putin cu realitățile războiului din Ucraina și de a discuta perspectivele de soluții umanitare. Întrebat ce i-a spus Putin despre livrările de gaze, conservatorul austriac a spus: „De asemenea, a ridicat subiectul (și a spus) că toate livrările vor fi finalizate în totalitate”.

Într-o declarație separată, Kremlinul a spus că Rusia și-a reafirmat angajamentul de a furniza gaze naturale Austriei, care primește 80% din gazul său din Rusia. Nehammer, care a vizitat Rusia luna trecută pentru discuții cu Putin, a declarat că liderul rus și-a exprimat disponibilitatea de a discuta despre un schimb de prizonieri cu Ucraina.

„Dacă este cu adevărat pregătit să negocieze este o întrebare complexă”, a adăugat el.

Rusia descrie incursiunea de trei luni ca fiind o operațiune militară specială pentru a-și dezarma vecinul și a îndepărta naționaliștii periculoși de la putere. Kievul și aliații săi din Occident spun că acuzația este falsă și spun că invazia Ucrainei este un atac neprovocat.

Nehammer a spus că Putin a apărat în mod repetat acțiunile Moscovei și a dat vina pe sancțiunile occidentale pentru perturbările economice care au urmat. El a spus că crede că Putin creează fapte despre grup pentru a le lua în negocieri..

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...