Semnificația Babelor de primăvară. Cum afli care e ”baba ta” și ce simbolizează fiecare cifră

Daria Petrescu 02.03.2021, 11:24
Semnificația Babelor de primăvară. Cum afli care e ”baba ta” și ce simbolizează fiecare cifră

Tradiția Babelor de primăvară este veche și vine de la români. Semnificația este una aparte și obiceiul păstrat cu sfințenie de credincioșii din țara întreagă. Pentru alegerea babei o metodă este aceea de a-ți alege o zi oarecare între 1 si 9 martie, la întâmplare. Iată cum afli care e ”baba ta” și ce simbolizează fiecare cifră.

Semnificația Babelor de primăvară. Cum ți-o alegi

Tradiția spune că, Baba Dochia, cea care aduce iarna începe să-şi dea jos cele 9 cojoace, treptat. Astfel,  în fiecare zi afară se face puţin mai cald, iarna lăsând loc primăverii să vină. Se știe că Babele de martie vestesc venirea primăverii. Traditia este foarte veche si vine de la romani.

Este foarte simplu să îți alegi baba de primăvară. Se spune că dacă în ziua aleasă soarele strălucește, atunci tu ești senină în acea zi. Dacă plouă și este frig, se spune că ești o persoană răutăcioasă. Una dintre variante ar fi să îți alegi o zi oarecare între 1 și 9 martie. Poți alege baba în funcție de ziua ta de naștere, în cazul în care data este cuprinsă între 1 și 9 martie. Dacă este cineva născut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie

În cazul în care data nașterii este formată din două cifre atunci calculați astfel:

-de exemplu cineva este nascut pe 23 decembrie, ziua în care îi pică baba se calculeaza astfel 2 + 3= 5, deci baba este pe 5 martie.

Povestea Babelor. Baba Dochia și cele 9 cojoace

Tradiția spune că Baba Dochia ar fi mama lui Dragobete, sărbătoare ce se ține pe 24 februarie. Se spune că primele zile din luna martie pot fi extrem de calde sau foarte călduroase.

Bunicii noștri cunoșteau că primele zile din această luna sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor.

Etnografii spun că „mitul „babelor” este unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia. Există credință că Baba Dochia și-a luat numele de la Sfânta Muceniță Evdochia, sărbătorită de Biserica pe 1 martie. Dacă ținem seama că în străvechiul calendar român anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare că întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite și trebuie să moară”, au precizat etnografii.

Lucruri pe care trebuie să le știi despre Baba Dochia

-Baba Dochia a murit pe 9 martie, între anotimpul friguros și cel călduros

-perioada

cuprinsă între 1 și 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul

– ea urcă muntele, împreună cu turmă să de oi, pentru a muri înspre renaștere.

-Aspectul instabil al vremii din această perioada are legătură cu caracterului capricios al Babei Dochia

– se spune că baba  avea o noră, pe care o năpăstuia ori de câte ori i se ivea ocazia

-La 1 martie, Baba Dochia își trimite nora să spele lână, dar nu oricum, ci din neagră să o facă albă.

-tradiția spune că nora acesteia a fost ajutată de un înger

-Baba Dochia decide să plece cu oile la munte, fiind convinsă că venise primăvară pentru că-și văzuse nora cu floarea în mâna.

-Ea își pune 9 cojoace de blană și urcă cu oile la munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, plouă și i se udă cojoacele.

-Se dezbracă rând pe rând de cojoace, iar când rămâne în cămașă, vine gerul și o îngheață. Baba Dochia a fost transformată în stâncă.

Urmăriți Impact.ro și pe