Ați auzit de tradiția ”Babelor”? Iată care sunt principalele superstiții legate de această sărbătoare

Daria Petrescu 29.02.2020, 17:01
Ați auzit de tradiția ”Babelor”? Iată care sunt principalele superstiții legate de această sărbătoare

Tradiţia „Babelor” este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii martie. Babele sunt personaje din folclorul popular românesc. Acestea erau considerate femei știutoare, inițiate, specialiste în domeniul practicilor divinatorii.

Ce trebuie să ştiţi despre tradiţia Babelor

Potrivit credinţei populare, legenda Babelor este asociată cu Baba Dochia, responsabilă de venirea iernii, care începând cu 1martie şi până pe data de 9 a aceleiaşi luni, aceasta începe să-şi lepede cojoacele, semn că vremea devine tot mai călduroasă.

Conform calendarulortodox.ro, bătrânii sunt de părere că aceste zile reprezintă un etalon pentru tot restul anului. Astfel că, în funcţie de vremea din ziua aleasă în intervalul 1-9 martie, vom avea parte de un an bogat.

Toate ne vor merge bine (soare, vreme frumoasă) sau, din contră, vom fi supărăcioşi şi mohorâţi la fel ca baba aleasă. Cu toate acestea, dacă în ziua aleasă de noi va ninge, semnele arată că anul va fi unul bogat, cu multe realizări.

Cum se alege baba?

Legat de alegerea unei zile / babe, circulă în popor două variante. Prima dintre ele şi cea mai simplă este alegerea după bunul plac a unei zile, cu menţiunea că această alegere trebuie să fie făcută înainte de intervalul 1-9 martie.

O altă variantă este alegerea babei în funcţie de ziua de naştere. De exemplu, o persoană născută între 1 şi 9 (valabil pentru orice lună), va avea baba conform cu ziua respcectivă.

Tradiţiile legate de babe sunt diferite, în funcţie de zonă
Tradiţiile legate de babe sunt diferite, în funcţie de zonă

Dacă data naşterii este formată din două cifre, alegerea babei se face astfel:
– dacă cineva este născut pe 28 mai, baba se calculează astfel: 2+8=10, 1+0= 1, astfel că baba va fi pe 1 martie.

Tradiţii şi superstiţii

Tradiţiile legate de babe sunt diferite, în funcţie de zonă. De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, nu 9 ca în restul ţării.

În Maramureş se obişnuieşte ca în primele zile din martie să se bată uşile. Acest lucru se face  pentru ca iarna să plece din casă şi să facă loc unui anotimp cu temperaturi mai blânde.

În zona Ardealului babele se numesc Vântoase, din cauza vremii capricioase. De asemenea, în străvechiul calendar român, anul începea odată cu prima zi a lunii martie.

Astfel că, babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară. Acest lucru duce la o instabilitate crescută a vremii.

Legenda babelor

Legenda spune că Baba Dochia avea un fiu, Dragobete, care i-a dus acasă noră împotriva voinței ei. Pentru a-și necăji nora, într-o zi rece de iarnă, i-a dat acesteia un ghem de lână neagră și a trimis-o la râu să-l spele, spunându-i să nu se întoarcă până când lâna nu devine albă.

Fata a încercat să spele lâna, dar chiar dacă degetele sale au început să sângereze, culoarea lânii rămânea tot neagră.
De disperare, pentru că nu se putea întoarce acasă la soțul iubit, a început să plângă. Impresionat de durerea fetei, Domnul Iisus Hristos i-a apărut în cale și i-a dat o floare roșie, spunându-i să spele lăna cu ea.

Mulțumindu-i, fata a pus floarea în apă, a spălat lâna și a constatat cu uimire că lâna s-a albit. Fericită că a reușit să ducă la bun sfârșit această sarcină grea fata se întoarce acasă.

Auzind povestea fetei, Baba Dochia se înfurie crezând că este primăvară, deoarece Mărțișor îi putuse oferi o floare fetei.

Pornește îmbrăcată în nouă cojoace (unele variante povestesc de 12) în căutarea primăverii.  Pe parcursul călătoriei soarele puternic o face să își scoată rând pe rând, cele nouă cojoace pe care le purta, până rămâne fără nici unul. Vremea se schimbă brusc și Baba Dochia îngheață.

Urmăriți Impact.ro și pe