Semnele care indică faptul că duci lipsa de vitamina B12. Nu le ignora

Ioana Bucur / 18.01.2021, 10:43
Semnele care indică faptul că duci lipsa de vitamina B12. Nu le ignora

Lipsa de vitamina B12 are consecințe îngrijorătoare pentru sănătatea organismului. Este o problemă medicală serioasă, ce afectează un procent important din populație, însă, de cele mai multe ori, nu este descoperită decât în stadii avansate. Acestea sunt semnele care indică faptul că duci lipsă de vitamina B12.

Ce poate provoca lipsa de vitamina B12

Pe lista problemelor de sănătate cu care ne confruntăm odată cu înaintarea în vârstă se regăsește și lipsa de vitamina B12. Acest lucru se datorează, în primul rând, scăderii capacității organismului de a o absorbi. Potrivit studiilor făcute de specialiști în sănătate și nutriție, în jur de patru din o sută de femei cu vârste mai mari de 40 de ani se confruntă cu lipsa de vitamina B12. Însă nu doar înaintarea în vârstă poate provoca lipsa acestui compus important. Deficitul de B12 poate fi cauzat și de alți factori, precum alimentația fără carne și unele tratamente medicamentoase – cum sunt cele pentru diabet de tip II sau cele recomandate în cazul ovarelor polichistice.

Cu toate că simptomele date de lipsa de vitamina B12 în organism au un impact semnificativ asupra stării de bine și abilității de a duce la bun sfârșit activitățile de zi cu zi, numărul celor care se prezintă la medic este surprinzător de mic.

Semnele ce indică faptul că duci lipsa de vitamina B12

Oboseala constantă, dureri în tot corpul sau chiar unele senzații bizare. Puse de multe ori pe seama stresului, acestea pot fi, de fapt, doar câteva dintre semnele ce indică faptul că duci lipsa de vitamina B12.

Senzație de oboseală cruntă, în ciuda orelor suficiente de somn

Primul semnal de alarmă tras de organism, în perioada în care se instalează deficiența de B12, este senzația constantă de oboseală. Se întâmplă din cauza faptului că acest compus este esențial în producerea de eritrocite, numite și globule roșii, al căror rol este de a duce oxigen către toate organele din corpul uman. Dacă acest proces nu se poate realiza cum trebuie, apare senzația de oboseală continuă, indiferent câte ore de somn ai în fiecare noapte.

Cum oboseala persistentă poate indica mai multe probleme de sănătate, nu doar o deficiență de vitamina B12, medicul va recomanda o serie de analize de sânge, pentru a elimina orice altă variantă.

Cum se manifestă lipsa de vitamina B12
Senzația constantă de oboseală, unul dintre primele semne ale lipsei de vitamina B12

Slăbiciune accentuată

Oboseala este consecința lipsei oxigenării corespunzătoare a organelor. Dacă același lucru se întâmplă la nivelul mușchilor, rezultă o stare de slăbiciune persistentă. Lucruri banale, cum ar fi purtatul genții sau dusul plaselor cu cumpărături, oricât de ușoare ar fi, se pot transforma în sarcini aproape imposibil de realizat.

Acest simptom este pus de mulți pe seama unei activități fizice intense la locul de muncă. Dacă bănuiți că asta ar fi, cu adevărat, cauza acestei stări, luați-vă câteva zile libere, cu repaus la pat. Dacă nu vedeți nicio ameliorare, este recomandat să vă adresați medicului de familie.

Senzații ciudate în tot corpul și probleme cu memoria

O altă consecință nedorită a lipsei de oxigen în organism, apărută pe fondul carenței de vitamina B12, este afectarea unor terminații nervoase. Aceasta este cauza apariției unor senzații bizare în întreg corpul. Vorbim despre furnicături, înțepături, senzații de amorțeală inexplicabilă. În cazul în care ați avut sau încă aveți simptome asemănătoare, cereți sfatului unui medic.

Tot un semn ce indică faptul că duci lipsa de vitamina B12 este și pierderea de memorie. În cazul în care descoperi cheile de la casă sau de la mașină lăsate prin baie sau poate chiar băgate în frigider, dacă ai intrat într-o cameră și ai uitat complet ce căutai acolo, poate ar fi bine să îți întrebi medicul de familie dacă o cură cu B12 nu te-ar ajuta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI