Semnalul de alarmă tras de supraviețuitorii de la Colectiv. ”O rezolvare cinstită a cazului ne-ar reda încrederea în România”

Ana Anitoiu, Ioana Nechifor 26.04.2021, 23:55
Semnalul de alarmă tras de supraviețuitorii de la Colectiv. ”O rezolvare cinstită a cazului ne-ar reda încrederea în România”

Supraviețuitorii de la Colectiv au tras un semnal de alarmă, luni, printr-o scrisoare deschisă pe care au adresat-o românilor, sistemului judiciar şi presei, la aproape cinci ani și jumătate de la producerea tragediei în urma căreia au murit 65 de persoane.

Familiile supraviețuitorilor de la Colectiv, despre reprezentanţii sistemului judiciar

În scrisoarea deschisă pe care au publicat-o luni, supravieţuitorii incendiului din Colectiv şi familiile victimelor au amintit că de aproape cinci ani și jumătate așteaptă să se facă dreptate, precizând că această tragedia a fost cauzată de corupţie, nerespectarea legii, incompetenţă şi nepăsare. Semnatarii au scris că speră la un ”crâmpei de alinare” prin înfăptuirea justiției în acest caz.

”De 5 ani şi aproape 6 luni, noi, supravieţuitorii, familiile noastre şi familiile celor care au pierit în urma incendiului – prietenii noştri dragi – aşteptăm ca Justiţia din România să facă dreptate. Pentru reprezentanţii sistemului judiciar, dosarul Colectiv este nimic mai mult decât un caz complicat, cu înrâuriri incomode, a cărui componentă politică jenează şi influenţează deopotrivă. Pentru noi, însă, este tragedia care ne-a distrus vieţile, oroarea care ne-a răpit persoanele iubite de lângă noi şi supliciul care ne-a mutilat trupurile şi sufletele dincolo de recunoaştere, transformându-ne în veşnici pacienţi. Pentru părinţi, este groaza indescriptibilă care i-a făcut orfani de copii şi i-a aruncat într-un doliu perpetuu, imposibil de depăşit. O rezolvare cinstită a cazului, ne-am spus în toată această vreme, ne-ar reda încrederea în România şi ar face ca moartea celor dragi să reprezinte mai mult decât 65 de răni nevindecate, arse pe trupul înţesat de tragedii al acestei ţări”, arată scrisoarea deschisă.

Semnal alarma supravietuitori Colectiv
Persoane aducand lumanari la clubul Colectiv, in memoria victimelor incendiului

Ce semnal de alarmă transmit familiile supraviețuitorilor de la Colectiv

Semnatarii scrisorii au atras atenția că se ia în considerare schimbarea încadrării juridice a infracţiunilor inculpaţilor din dosarul Colectiv. Aceștia au subliniat faptul că dacă se va întâmpla acest lucru, persoanele cercetate pentru tragedia de acum cinci ani și jumătate ar putea scăpa de o parte din vină şi s-ar putea alege cu pedepse mai ușoare. În document este citat un fragment din actul de încheiere a termenului din data de 14 aprilie 2021. Citește aici povestea lui Tedy Ursuleanu, supraviețuitoare a incendiului de la Colectiv!

”În această situaţie, inculpaţii s-ar putea alege cu pedepse mici, nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România, arătând că nici în cazuri tragice în care vinovăţia este evidentă, precum Colectiv, judecata nu pare să se facă pe măsura severităţii infracţiunii, ci pe baza împingerii la extrem a legislaţiei, cu scopul de a menaja, probabil, inculpaţii şi nicidecum de a face dreptate. O asemenea decizie de schimbare a încadrării juridice a faptelor inculpaţilor întru reducerea pedepselor acestora, nu ne-ar afecta doar pe noi, în calitate de părţi în acest proces, ci s-ar răsfrânge asupra tuturor actelor de justiţie din România. Ar semnala că, indiferent cât de grave sunt faptele şi urmările acestora, pedeapsa, în loc să fie exemplară şi să descurajeze încălcarea legii, este doar o formalitate.

Dacă schimbările de încadrare juridică se produc şi rezultă în pedepse minime pentru inculpaţi, precedentul stabilit de o asemenea rezoluţie ar putea avea ecouri nefavorabile în absolut toate procesele în care se dezbat probleme de corupţie. Din spitalele în care continuăm să ne tratăm, din casele noastre în care un scaun rămâne veşnic gol la masă, din cimitirele în care ne vizităm morţii, din bisericile în care ne rugăm pentru sufletele lor, plecate atât de cumplit şi atât de devreme dintre noi, vom urmări deciziile Curţii, sperând într-o sentinţă dreaptă”, se arată la finalul documentului semnat de supraviețuitorii de la Colectiv.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...