EXCLUSIV. Cinci ani de la tragedia din Colectiv și nicio schimbare. Tatăl uneia dintre victime își varsă amarul: „În continuare suntem mânați de orgolii, de interese personale”

Andrei Cezar 28.10.2020, 20:58

Ne aflăm într-un viitor nu foarte îndepărtat, dar suficient încât să fi putut exclama: ”Iată, la cinci ani de la Colectiv, într-adevăr s-au schimbat multe!” Din păcate, însă, putem rosti doar prima parte a frazei, pe care să o completăm ulterior cu realitatea României din 2020. O realitate care ne demonstrează, pe zi ce trece, cât de șubred este în continuare sistemul de sănătate de la noi. În noaptea fatidică de 30 octombrie 2015, o scânteie a aprins focul mistuitor de suflete, vieți, speranțe și vise, iar în urma sa au rămas umbrele diafane ale celor 65 de tineri care au pierdut lupta cu moartea și strigătele disperate ale supraviețuitorilor către un stat care pare inert și cu urechile astupate. Ce ar mai fi de spus la cinci ani după Colectiv? Dacă ar fi să dăm un exemplu elocvent, să ne aplecăm privirea asupra secției de mari arși de la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, inaugurată cu fast, în luna august a acestui an, și care nici acum nu este funcțională din cauza lipsei avizului DSP.

Eugen Iancu, tatăl uneia dintre victimele din clubul Colectiv și președintele asociației cu același nume, a declarat, în exclusivitate pentru Impact.ro, că anul acesta nu va mai participa la evenimentul de comemorare, pentru că vrea să meargă ”să se ascundă câteva zile în munți”. Decizia sa este o formă de protest la adresa statului român, pe care a luat-o după ce a realizat că ”în cinci ani de zile nu s-a schimbat aproape nimic”.

După cinci ani și milioane de sentimente amestecate de la tragedia din Colectiv. Ce am câștigat și cu ce am rămas

La cinci ani de la tragedia din Colectiv ne permitem să adresăm o întrebare către toate autoritățile statului român: Ce s-a schimbat în bine în tot acest timp? Evident, întrebarea este și va rămâne retorică, pentru că așteptări la un răspuns din partea factorilor decizionali din această țară nu voi primi. Așadar, am sperat să obținem un răspuns măcar de la persoanele care au avut și au de suferit de pe urma acestui tragic incident.

Președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, este de părere că o brumă de schimbare a avut loc, însă prea puțin în comparație cu cât s-ar fi așteptat orice om de bun simț.

”Aș vrea să văd că apar politicieni, administratori, primari sau directori de spitale, profesori sau șefi de secții din zona aceasta a arșilor care să vină și să ne spună, ”uite în acești 5 ani de zile, pornind de la ce s-a întâmplat în Colectiv, noi am învățat asta și am făcuit asta…

Dacă îmi aduceți un astfel de om care să ne poată arăta că s-a produs o schimbare, eu vă îmbrățișez și pe dumneavoastră și pe el.

Din păcate, în continuare suntem mânați de orgolii, de interese personale și asta face să nu se schimbe nimic. Este o opoziție la schimbare uriașă în România. Avem profesori care s-au agățat de posturi și nu renunță pentru nimic în lume la ce au clădit ei acolo în cei 30-40 de ani de muncă. Avem primari care, din păcate, sunt mânați doar de interese personale sau de orice tip și prea puțin de viața și siguranața noastră. Avem un sistem de urgență în care vedem că în afară de floricele și de apariții media, nu avem mai nimic. Vedem doar sirenele pe stradă.

Din punctul meu de vedere nu s-a schimbat nimic, sau prea puțin.” a precizat pentru Impact.ro, bărbatul.

Eugen Iancu a mărturisit că bani existau și înainte de Colectiv pentru construcția unor centre de mari arși, dar nu au fost folosiți din cauza unor interese.

”Ideea de a se construi niște secții performante este mai veche, problema este că întotdeauna o opoziție din partea unor oameni interesați de altceva. Clădirea să se construiască pe un teren și nu pe altul..

O secție de mari arși sau un spital de mari arși – la ora acesta trebuiau să existe cinci în România: două în București, unul în Timișoara, unul în Iași și unul în Târgu Mureș – este de fapt, deși nu sunt specialist și nu am cea mai bună formulare, vârful în ceea ce înseamnă tehnologie pentru ATI. Deci noi dacă aveam astfel de centre, acum le puteam pune la dispoziția bolnavilor de COVID-19.”, a mai declarat tatăl victimei din Colectiv.

La Bagdasar Arseni, secția pentru mari arși este nefucțională

Un exemplu cât se poate de clar de rea voință, nepricepere sau nepăsare este cel de la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, acolo unde în luna august a fost inaugurată o secție pentru mari arși, care are în componență sa trei paturi și care nici acum nu este funcțională. Problema aici vine, spune managerul Andi Nodiț, de la DSP, care nu a acordat avizul de funcționare până acum. Nodiț este totuși de părere că avizul va veni în câteva zile.

”Ca să vă răspund concret, suntem în avizare, și din ce am înțeles de la DSP, va mai dura câteva zile. Este vorba de un proces birocratic, avizarea se face în urma unei proceduri foarte riguroase. Noi am demarat imediat după recepționarea noului spațiu, dar știți cum este, a durat până ce a ajuns documentația la DSP. Și este de înțeles, nici ei nu au o echipă mare ca Armata României”, a precizat managerul de la Bagdasar-Arseni, potrivit Libertatea.

La invitația autorităților locale, Eugen Iancu a mers personal să viziteze această secție. Spune că ar fi bucuros ca astfel de inițiative să primească și de la alți primari.

”Pe mine nu mă interesează culoarea politică, pe mine mă interesează un singur lucru: cel care ocupă funcția, trebuie să-și îndeplinească fișa postului. Iar acolo scrie că siguranța cetățeanului este prioritară.

Am văzut secțiile de la Iași și Timișoara. Sunt cu totul altceva față de ce am avut la Colectiv și ceea ce s-a făcut în ultimii ani. Într-adevăr, acolo este cu totul altceva și față de Spitalul Floreasca.”, a mai declarat Eugen Iancu.

Eugen Iancu - presedintele Asociatiei Colectiv
Eugen Iancu – presedintele Asociatiei Colectiv

Comemorarea victimelor de la Colectiv printr-un lanț uman. Eugen Iancu: Mă refugiez în munți

Comemorarea victimelor de la Colectiv va avea loc vineri, 30 octombie, printr-un eveniment ce va respecta condițiile impuse de pandemie. Mai multe ONG-uri vor organzia un laț uman între Curtea de Apel București și clubul Colectiv, iar cei prezenți vor trebui să respecte distanța de 5 metri între ei.

Sătul de tergiversări, amânări și procese fără niciun deznodământ, Eugen Iancu a hotărât ca anul acesta să nu fie prezent la comemorare: ”Câteva zile vreau să fiu ascuns în munți, undeva izolat, iar de mâine nu voi mai răspunde nici la telefon. Pur și simplu vreau să ies puțin din această stare, tocmai pentru că, iată, în cinci ani de zile nu s-a întâmplat aproape nimic.”

El ne-a dezvăluit și ce va face mai exact acolo:

”Merg la o grădiniță dintr-un sat mai retras (din județul Mehedinți – n.r.). Ne omoră această pandemie cu tot ce se întâmplă, însă eu sper să o renovăm. Să îi punem geam termopan, să o zugrăvim, să o refacem, să îi dăm culoare, pentru că e tristă.

Cred că acesta este cel mai important lucru, să încercăm să facem fiecare lucruri mai bune. Ar trebui să nu mai fim atât de stăpâniți de orgolii și de dorința asta de înavuțire pentru că, iată, apare un virus și nu știm când ne lovește. Cred că în viață ar trebui să facem lucruri bune pentru cei din jur cât de mult putem.”

Documentarul ”Colectiv”, propunerea României pentru Premiile Oscar 2021

Tragedia din 30 octombrie 2015 a lăsat urme atât de adânci încât România a propus pentru prima dată în istorie un documentar pentru Gala Oscar 2021. Este vorba de documentarul ”Colectiv” creat de Alexander Nanau care a fost propus la secțiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional”.

Lumanarea de la Colectiv
Lumanarea de la Colectiv
Urmăriți Impact.ro și pe