Şeful OMS, declaraţie clară despre pandemia de covid-19. Când se va termina totul

Antonia Iacobescu, Ștefan Olteanu 22.07.2021, 14:10
Şeful OMS, declaraţie clară despre pandemia de covid-19. Când se va termina totul

Valul patru al pandemiei este mai aproape decât ne imaginăm, dacă ar fi să ținem cont că varianta Delta a devenit dominantă în cele mai multe destinaţii de vacanţă ale românilor (Grecia, Spania sau Portugalia). În România, campania de vaccinare merge tot mai prost.

Până acum, țara noastră a folosit puțin peste jumătate din cele peste 17,5 milioane de doze de vaccin anti-COVID primite de la Uniunea Europeană și a donat peste 550.000 de doze, cele mai multe către Republica Moldova.

Când se va termina pandemia de covid-19

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a precizat că populația se află la începutul unui nou val de infectări. El a ținut să tragă un semnal de alarmă, precizând că pandemia se va menține la nivel global până când toate țările vor avea control asupra bolii.

„Pandemia se va termina atunci când lumea va alege să îi pună capăt. Este în mâinile noastre. Avem toate instrumentele de care avem nevoie: putem preveni această boală, o putem testa și o putem trata”, a spus Tedros.

Jocurile Olimpice de la Tokyo urmează să se deschidă zilele următoare, însă numărul cazurilor de COVID-19 au crescut cu peste 1.000 de noi infecții zilnic. Până în prezent, peste 70 de cazuri au fost legate de JO de la Tokyo.

Pe de altă parte, OMS a cerut un efort masiv la nivel mondial pentru a vaccina cel puțin 70% din populația fiecărei țări până la mijlocul anului viitor.

Ce spun autorităţile despre cel de-al patrulea val al pandemiei

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a vorbit despre un eventual val patru al pandemiei și despre posibile noi restricții.

Andrei Baciu a mărturisit că cifrele situației epidemiologice din România în prezent, chiar dacă par bune, nu sunt „nici pe departe” într-o zonă care să ne așeze într-o situație confortabilă.

Din păcate, rata de reproducere, un indicator pentru evaluarea situației epidemiologice, a început să crească din nou în țara noastră și se apropie de 1, după ce în valul 3 al pandemiei din România ajunsese la niște cote destul de mari. Acum rata de reproducere este de 0,98, dar se află într-o continuă creștere și se apropie de 1.

„O rată de reproducere 1 este punctul în care se accelerează transmiterea. Dacă avem o transmitere subunitară, în cifre absolute, sunt mai degrabă focare locale, punctuale, în diverse localități, unde mai apar cazuri și se transmit acolo unde oamenii nu sunt vaccinați, nu se protejează prin măsurile pe care le cunoaștem deja.

Când se depășește valoarea 1, practic se accelerează transmiterea și putem să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri diagnosticate pozitiv”, a spus Andrei Baciu.

Urmăriți Impact.ro și pe