Noi restricţii în România? Ce spun autorităţile despre cel de-al patrulea val al pandemiei: „Ştim ce funcționează”

Badea Violeta 19.07.2021, 08:25
Noi restricţii în România? Ce spun autorităţile despre cel de-al patrulea val al pandemiei: „Ştim ce funcționează”

Noi restricţii în România? Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a vorbit despre un eventual val patru al pandemiei și despre posibile noi restricții. Iată ce spun autorităţile!

Noi restricţii în România?

Andrei Baciu a mărturisit că cifrele situației epidemiologice din România în prezent, chiar dacă par bune, nu sunt „nici pe departe” într-o zonă care să ne așeze într-o situație confortabilă. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a mai spus că cifrele pe care le arată raportările zilnice arată bine, dar tendința este una de natură să ne îngrijoreze.

Din păcate, rata de reproducere, un indicator pentru evaluarea situației epidemiologice, a început să crească din nou în țara noastră și se apropie de 1, după ce în valul 3 al pandemiei din România ajunsese la niște cote destul de mari. Acum rata de reproducere este de 0,98, dar se află într-o continuă creștere și se apropie de 1.

„O rată de reproducere 1 este punctul în care se accelerează transmiterea. Dacă avem o transmitere subunitară, în cifre absolute, sunt mai degrabă focare locale, punctuale, în diverse localități, unde mai apar cazuri și se transmit acolo unde oamenii nu sunt vaccinați, nu se protejează prin măsurile pe care le cunoaștem deja.

Când se depășește valoarea 1, practic se accelerează transmiterea și putem să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri diagnosticate pozitiv”, a spus Andrei Baciu.

Andrei Baciu a vorbit despre cel de-al patrulea val al pandemiei
Andrei Baciu a vorbit despre cel de-al patrulea val al pandemiei

Ce spun autorităţile despre cel de-al patrulea val al pandemiei: „Ştim ce funcționează”

Andrei Baciu a vorbit și despre extinderea tulpinii Delta în întreaga lume. Oficialul a dat-o drept exemplu pe Anglia, țara care înregistrează o creștere accelerată a numărului de cazuri noi, iar predominantă începe să fie varianta Delta, care este mult mai contagioasă.

„În Anglia, predominantă începe să fie varianta Delta, care este mult mai contagioasă. În România, avem până acum diagnosticate 89 de cazuri, e adevărat că avem capacități reduse de secvențiere, dar trebuie să le amplificăm mult mai mult pentru a atinge cota europeană de secvențiere.

Secvențierea este necesară în cazul în care, de pildă, o persoană care a trecut prin boală se reinfectează. La nivel european, și capacitatea de testare se dorește a fi crescută”, a precizat Andrei Baciu.

Secretarul de stat spune că în valul patru al pandemiei, în condițiile în care există și vaccinul anti-covid-19, restricțiile cel mai probabil nu vor mai fi luate la nivel național, ci se vor aplica local, acolo unde au fost înregistrate foarte multe cazuri.

„Nu cred că se pune problema de așa ceva (ca restricțiile să rămână pe masa guvernanților – n.r.). La nivel teoretic acum știm ce funcționează: funcționează vaccinul, funcționează măsurile pe care le avem – care și acestea vedem că avem aceste borne în care sunt diferite, în funcție de procentul de persoane infectate în fiecare localitate.

Aici funcționează – și e ceea ce am văzut că a funcționat în ultimele luni – adaptarea acestor măsuri la nivel local, pentru că măsurile cu caracter general la nivel național (nu se mai justifică – n.r.), atât timp cât ai o diversitate atât de mare: București, unde ai aproape 56 la sută populație vaccinată versus Covasna, Suceava, unde ai un procent foarte mic de populație vaccinată, unde ai un risc invers proporțional, mult mai mare, de a avea un fenomen epidemiologic, fie el și local, și atunci măsura trebuie să fie adaptată acolo, nu unei mari metropole”, a spus Andrei Baciu.

Urmăriți Impact.ro și pe