Omicron stabilește noi recorduri în lume. Șeful OMS: „Rămâne un virus periculos”. Răspândirea poate duce la apariția unei noi variante grave

Beatrice Dumitru 13.01.2022, 11:59
Omicron stabilește noi recorduri în lume. Șeful OMS: „Rămâne un virus periculos”. Răspândirea poate duce la apariția unei noi variante grave

Un record de 15 milioane de noi infecții cu Covid-19 a fost raportat pe tot globul într-o singură săptămână. Omicron a înlocuit rapid Delta ca variantă dominantă în toată lumea și se răspândește într-un ritm care nu s-a mai văzut de la începutul pandemiei de coronavirus. OMS avertizează cu privire la acest virus.

„Omicron rămâne un virus periculos”

Cel mai mare număr de cazuri noi înregistrate într-o singură săptămână a venit din SUA, cu 4,6 milioane de infectări, comparativ cu o creștere globală de 55% a cazurilor în aceeași perioadă, conform raportului epidemiologic al OMS. Aceeași sursă arată că numărul spitalizărilor este mai scăzut decât în ​​valurile anterioare.

Varianta Omicron, identificată pentru prima dată în Africa de Sud la sfârșitul lunii noiembrie 2021, a luat de atunci lumea cu asalt, provocând o exoplozie de cazuri în multe țări ale lumii.  Șeful OMS, Tedros Ghebreyesus, avertizează că Omicron „rămâne un virus periculos”, chiar dacă provoacă simptome mai puțin severe și nu trebuie subestimat, notează CNBC.

Omicron stabilește noi recorduri în lume. OMS: „Rămâne un virus periculos”. Răspândirea poate duce la apariția unei noi variante grave
Omicron a devenit varianta dominantă.

Deși Omicron provoacă simptome mai puțin severe decât Delta, acesta rămâne un virus periculos, mai ales pentru cei care nu sunt vaccinați”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Volumul mare de cazuri pune o povară asupra sistemelor de îngrijire a sănătății. Chiar dacă Omicron are simptome mai ușoare decât Delta, tot bagă oamenii în spital. Tot trimite oamenii la ATI și au nevoie de îngrijiri clinice avansate. Tot ucide oameni”, a declarat și Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19.

Omicron a devenit varianta dominantă în lume

Dintre cele peste 357.000 de cazuri secvențiate în ultimele 30 de zile, aproape 59% au fost cu Omicron. Potrivit raportului OMS, Omicron are un timp de dublare mai scurt decât alte variante și se poate sustrage mai ușor imunității anterioare, având un avantaj față de celelalte tulpini care au circulat până acum.

Mai multă transmitere înseamnă mai multe spitalizări, mai multe decese, mai multe persoane care nu pot lucra, inclusiv profesori și lucrători din domeniul sănătății, și un risc mai mare de a aparea o altă variantă, care va fi și mai transmisibilă și mai letală decât Omicron”, a daugat Tedros Ghebreyesus.

Unii specialiști spun că Omicron va înlocui variantele mai periculoase și va face posibilă transformarea pandemiei într-o boală endemică mai ușor de gestionat, datorită ratei sale extraordinare de transmitere.

Urmăriți Impact.ro și pe